Verdachten opgepakt voor gebruik van Android malware DroidJack

handboeien-klein

Europese en Amerikaanse opsporingsinstanties hebben deze week een onbekend aantal verdachten opgepakt die gebruik zouden hebben gemaakt van DroidJack. DroidJack is malware voor het Android platform die cybercriminelen in staat stelt een smartphone over te nemen.

Dit meldt Europol. Het onderzoek naar DroidJack is opgezet door Duitsland, waarna ook opsporingsinstanties uit België, Frankrijk, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Zwitserland bij het onderzoek zijn betrokken. Zowel Europol als Eurojust hebben onderzoek ondersteund.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn in België, Frankrijk, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Zwitserland huiszoekingen uitgevoerd. Hierbij zijn een onbekend aantal verdachten opgepakt. Zij worden ervan verdacht met behulp van DroidJack ongemerkt de Android smartphone of tablet van slachtoffers te hebben gehackt. Met Remote Access Tool (RAT) kunnen aanvallers dataverkeer vanaf het apparaat monitoren, telefoongesprekken afluisteren of meekijken via de camera in apparaten. DroidJack wordt op ondergrondse marktplaatsen verkocht. In 2014 kostte de software zo'n 210 dollar.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.