UNIX systemen kwetsbaar voor Stack Clash kwetsbaarheid

hacker

Een nieuwe kwetsbaarheid geeft aanvallers de mogelijkheid root rechten te verkrijgen op UNIX systemen en de controle over kwetsbare systemen over te nemen. Een groot aantal UNIX systemen zijn getroffen, waaronder Linux, OpenBSD, NetBSD, FreeBSD en Solaris. De kwetsbaarheid heet Stack Clash.

Het beveiligingsprobleem is ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Qualys. De kwetsbaarheid werd vorige maand al ontdekt, maar enige tijd stil gehouden om getroffen partijen de kans te geven het probleem te verhelpen. De onderzoekers hebben Stack Clash alleen getest op i386 en amd64 platformen. Qualys sluit echter niet uit dat ook niet geteste platformen kwetsbaar zijn.

Code laten lekken

De kwetsbaarheid zit in de wijze waarop UNIX systemen omspringen met de stack, een deel van het interne geheugen waar applicaties hun code uitvoeren. Naarmate een app groeit, groeit ook diens stack. Stack Clash wordt een probleem indien de stack van een applicaties dusdanig groeit dat deze te dicht bij de stack van een andere applicatie komt. Hierdoor is het mogelijk code van de ene applicatie te laten lekken naar een andere applicatie.

Het probleem is niet nieuw en werd in 2005 al ontdekt in UNIX systemen, waarna het probleem werd verholpen. In 2010 dook het probleem opnieuw op, waarna de kwetsbaarheid opnieuw werd gepatched. Nu is Stack Clash dus voor de derde maal aangetroffen in UNIX systemen.

Proof of Concept

De onderzoekers van Qualys hebben een Proof of Concept ontwikkeld waarbij low-level code uit een malafide app wordt gelekt naar de stack van een legitieme app die root access heeft. Om deze Proof of Concept te gebruiken is lokale toegang nodig, al sluiten de onderzoekers niet uit dat er scenario’s te verzinnen zijn waarbij een aanvaller Stack Clash op afstand kunnen uitbuiten.

Qualys adviseert beheerders updates voor UNIX-systemen zo snel mogelijk te installeren om Stack Clash te verhelpen.

Meer over
Lees ook
Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1