UNIX systemen kwetsbaar voor Stack Clash kwetsbaarheid

hacker

Een nieuwe kwetsbaarheid geeft aanvallers de mogelijkheid root rechten te verkrijgen op UNIX systemen en de controle over kwetsbare systemen over te nemen. Een groot aantal UNIX systemen zijn getroffen, waaronder Linux, OpenBSD, NetBSD, FreeBSD en Solaris. De kwetsbaarheid heet Stack Clash.

Het beveiligingsprobleem is ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Qualys. De kwetsbaarheid werd vorige maand al ontdekt, maar enige tijd stil gehouden om getroffen partijen de kans te geven het probleem te verhelpen. De onderzoekers hebben Stack Clash alleen getest op i386 en amd64 platformen. Qualys sluit echter niet uit dat ook niet geteste platformen kwetsbaar zijn.

Code laten lekken

De kwetsbaarheid zit in de wijze waarop UNIX systemen omspringen met de stack, een deel van het interne geheugen waar applicaties hun code uitvoeren. Naarmate een app groeit, groeit ook diens stack. Stack Clash wordt een probleem indien de stack van een applicaties dusdanig groeit dat deze te dicht bij de stack van een andere applicatie komt. Hierdoor is het mogelijk code van de ene applicatie te laten lekken naar een andere applicatie.

Het probleem is niet nieuw en werd in 2005 al ontdekt in UNIX systemen, waarna het probleem werd verholpen. In 2010 dook het probleem opnieuw op, waarna de kwetsbaarheid opnieuw werd gepatched. Nu is Stack Clash dus voor de derde maal aangetroffen in UNIX systemen.

Proof of Concept

De onderzoekers van Qualys hebben een Proof of Concept ontwikkeld waarbij low-level code uit een malafide app wordt gelekt naar de stack van een legitieme app die root access heeft. Om deze Proof of Concept te gebruiken is lokale toegang nodig, al sluiten de onderzoekers niet uit dat er scenario’s te verzinnen zijn waarbij een aanvaller Stack Clash op afstand kunnen uitbuiten.

Qualys adviseert beheerders updates voor UNIX-systemen zo snel mogelijk te installeren om Stack Clash te verhelpen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1