Tweede Kamer-leden willen gebruik van beveiligingslekken door politie aan banden leggen

D66-Kamerlid Verhoeven, SP-Kamerlid Gesthuizen en GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren willen de bevoegdheden van de politie inperken om kwetsbaarheden in software te gebruiken om geautomatiseerde werken binnen te dringen. Hiervoor hebben de Tweede Kamerleden een amendement (docx) voor het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III ingediend.

De Tweede Kamerleden stellen dat de politie voldoende mogelijkheden heeft om zonder gebruik van kwetsbaarheden geautomatiseerde werken van verdachten binnen te dringen. “Dit amendement beperkt de bevoegdheid voor de politie om geautomatiseerde werken binnen te dringen, er mag namelijk geen gebruik worden gemaakt van kwetsbaarheden in software”, schrijven Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren in een toelichting in het amendement.

Phishing, keyloggers en brute forcing

“Het binnendringen van geautomatiseerde werken zonder gebruik van kwetsbaarheden in software kan bijvoorbeeld door middel van (spear)phishing technieken, oftewel het sturen van een misleidende email of bericht waarmee een verdachte verleid kan worden om een wachtwoord of logingegevens prijs te geven of om een technisch hulpmiddel zoals een keylogger of andere software te installeren, mits zonder het gebruik van kwetsbaarheden, waarmee vervolgens inloggegevens buitgemaakt kunnen worden. Een andere techniek is social engineering, waarmee door middel van psychologische manipulatie het uitvoeren van handelingen of het openbaar maken van vertrouwelijke informatie, zoals een wachtwoord of inloggegevens, uitgelokt kan worden. Daarnaast zijn technieken mogelijk als brute forcing, dictionary attacks of shoulder surfing.”

De Tweede Kamerleden stellen dat de noodzaak om geautomatiseerde werken binnen te dringen via kwetsbaarheden in software onvoldoende is aangetoond. Daarnaast noemen Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren deze bevoegdheid onwenselijk, aangezien kwetsbaarheden in onder andere telefoons, tablets en andere apparaten onnodig lang blijven bestaan. Dit vergroot het risico dat mensen slachtoffer worden van cybercrime.

‘Overheid krijgt belang bij onveilige apparaten’

“Hiermee zou de overheid een belang krijgen bij onveilige apparaten, zoals laptops, smartphones, wearables en computers en, gezien de brede definitie van ‘geautomatiseerde werken’, ook pacemakers, auto’s en medische apparatuur. Dit zorgt ervoor dat hackers die fouten in software vinden eerder geneigd zullen zijn om gevonden fouten te verkopen aan bedrijven als HackingTeam of Gamma International dan ze te melden aan de maker van de software zodat ze gedicht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een fout in het besturingssysteem van smartphones”, aldus Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren.

Lees ook
Cybercriminelen misbruiken vaak oude beveiligingsgaten

Cybercriminelen misbruiken vaak oude beveiligingsgaten

Cybercriminelen maken op grote schaal misbruik van beveiligingsgaten die al jaren bekend zijn. Het feit dat zowel consumenten als bedrijven verzuimen deze gaten te dichten biedt kansen voor aanvallers. Hiervoor waarschuwt Hewlett-Packard, dat in een onderzoek 120.000 cyberaanvallen heeft bestudeerd. Bij 44% van de onderzochte aanvallen blijkt gebr1

Amerikaanse leger maakt broncode van cyberwarfare-tool openbaar

Amerikaanse leger maakt broncode van cyberwarfare-tool openbaar

Het Amerikaanse leger maakt de broncode van een tool die wordt gebruikt om cyberaanvallen te herkennen en analyseren openbaar. De Verenigde Staten (VS) vraagt ontwikkelaars en gebruikers mee te kijken naar de broncode om fouten op te sporen. Het Army Research Lab heeft de broncode van Dshell openbaar gemaakt. Dshell is een tool die door het Amerik1

Snowden: ‘Geheime diensten VS creëeren een zwarte markt voor beveiligingsgaten’

Snowden: ‘Geheime diensten VS creëeren een zwarte markt voor beveiligingsgaten’

Het huidige beleid van Amerikaanse geheime diensten creëert een zwarte markt voor beveiligingsgaten. Geheime diensten laten gaten bewust open en verzwakken systemen in de hoop mee te kunnen kijken met gebruikers. Beveiligingsonderzoekers kiezen er dan ook steeds vaker voor beveiligingsgaten niet aan het licht te brengen, maar juist te verkopen aan1