TU Delft brengt cybercrime bij Nederlandse hosters in kaart

De TU Delft gaat de komende maanden de hoeveelheid cybercrime en abuse, ook wel ’digitale vervuiling’ genoemd, die op netwerken van Nederlandse hosters plaatsvindt in kaart brengen. Dit moet de resultaten van het project Nederland Schoon in kaart brengen. Dit project is erop gericht de cybercrime op het Nederlandse internet terug te dringen.

Het project Nederland Schoon is opgezet door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nationale Politie, de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en het Openbaar Ministerie. Het project is gericht op het verbeteren van het zelfreinigend vermogen van de Nederlandse hostingsector en het terugdringen van het abuse dat vanaf netwerken van Nederlandse hosters plaatsvindt.

Gesprekken met hosters

De meetmethode die wordt gebruikt om het abuse in kaart te brengen is ontwikkeld door de TU Delft. Aan de hand van de resultaten van eerder metingen van de universiteit hebben ACM en de Nationale Politie dit jaar gesprekken gevoerd met de beheerders van de sterkste vervuilde netwerken in Nederland. De TU Delft gaat in de komende maanden onderzoeken hoe cybercrime zich op het Nederlandse internet heeft ontwikkeld.

De ACM en de Nationale Politie stellen dat de hostingsector welwillend is om de problemen aan te pakken. De organisaties wijzen hierbij op initiatieven van brancheorganisaties DHPA en ISPConnect, waarmee middelen ter beschikking worden gesteld aan hosters om op een laagdrempelige manier de vervuiling in hun netwerken in kaart te brengen en aan te pakeken.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1