TU Delft brengt cybercrime bij Nederlandse hosters in kaart

De TU Delft gaat de komende maanden de hoeveelheid cybercrime en abuse, ook wel ’digitale vervuiling’ genoemd, die op netwerken van Nederlandse hosters plaatsvindt in kaart brengen. Dit moet de resultaten van het project Nederland Schoon in kaart brengen. Dit project is erop gericht de cybercrime op het Nederlandse internet terug te dringen.

Het project Nederland Schoon is opgezet door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nationale Politie, de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en het Openbaar Ministerie. Het project is gericht op het verbeteren van het zelfreinigend vermogen van de Nederlandse hostingsector en het terugdringen van het abuse dat vanaf netwerken van Nederlandse hosters plaatsvindt.

Gesprekken met hosters

De meetmethode die wordt gebruikt om het abuse in kaart te brengen is ontwikkeld door de TU Delft. Aan de hand van de resultaten van eerder metingen van de universiteit hebben ACM en de Nationale Politie dit jaar gesprekken gevoerd met de beheerders van de sterkste vervuilde netwerken in Nederland. De TU Delft gaat in de komende maanden onderzoeken hoe cybercrime zich op het Nederlandse internet heeft ontwikkeld.

De ACM en de Nationale Politie stellen dat de hostingsector welwillend is om de problemen aan te pakken. De organisaties wijzen hierbij op initiatieven van brancheorganisaties DHPA en ISPConnect, waarmee middelen ter beschikking worden gesteld aan hosters om op een laagdrempelige manier de vervuiling in hun netwerken in kaart te brengen en aan te pakeken.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1