‘Toezicht op hackbevoegdheid politie moet strenger’

Indien de politie de bevoegdheid krijgt om in te breken op apparaten van verdachten, moet hierop strenger toezicht komen dan nu in het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III wordt voorgesteld. Dit stelt een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel wordt dinsdag 13 december door de Tweede Kamer besproken.

Dit meldt NRC. Zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) stellen al langer moeite te hebben criminelen op te sporen doordat zij in staat zijn hun communicatie en data te versleutelen. Traditionele middelen om bewijsmateriaal te verzamelen zoals huiszoekingen en telefoontaps leveren bij sommige verdachten geen resultaat op, aangezien zij vooral digitaal werken.

Inbreken op apparaten van verdachten

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil daarom de politie de bevoegdheid geven in te breken op apparaten van personen die worden verdacht van ernstige criminaliteit. Dit stelt de politie in staat om bijvoorbeeld mee te kijken op het beeldscherm van een verdachte en op deze wijze bewijsmateriaal te verzamelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van beveiligingsgaten in software. Het kabinet wil het OM de mogelijkheid geven onbekende beveiligingsgaten niet altijd direct te melden aan de softwarefabrikant.

Al langer wordt door privacyvoorvechters kritiek geleverd op het wetsvoorstel. Vooral het feit dat de politie gebruik mag maken van kwetsbaarheden in software stuit de partijen tegen de borst. De privacyvoorvechters stellen dat als de politie kwetsbaarheden die nog niet bekend zijn bij de fabrikant bewust niet meldt en dus laat voortbestaan, deze ook misbruikt kunnen worden door cybercriminelen om onschuldige burgers aan te vallen.

Lekken direct melden

Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid van de PvdA, wil dat een beveiligingslek ‘in principe direct’ wordt gemeld bij de softwarefabrikant. Indien het OM hiervan wil afwijken zou een onderzoeksrechter hiervoor altijd toestemming moeten geven. Dit is bijvoorbeeld mogelijk indien een criminele organisatie zelf software heeft geschreven waarin beveiligingsgaten blijken te zitten. Naar verwachting kan het voorstel van Recourt dankzij steun van de VVD op een Kamermeerderheid rekenen.

Meer over
Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1