Kabinet wil zero-day lekken geheim kunnen houden

rp_vergrootglas.png

Het kabinet wil dat opsporingsdiensten zero-day lekken enige tijd geheim kunnen houden. Dit moet hen in staat stellen beveiligingsgaten langer te gebruiken om apparaten van verdachten binnen te dringen.

Dit melden bronnen in Den Haag aan De Telegraaf. Het plan is omstreden. Indien zero-day lekken niet gedicht worden kunnen deze worden misbruikt door cybercriminelen die dezelfde beveiligingsproblemen ontdekken. Een dergelijk beleid brengt naar mening van critici dan ook de veiligheid van gebruikers in gevaar.

Het kabinet zou de mogelijkheid zero-day lekken geheim te houden onderdeel willen maken van de Wet Computercriminaliteit III, waarover al langer wordt gediscussieerd. Een voorstel hiervoor zou op korte termijn worden gepresenteerd. Dit is opvallend, aangezien in een hoorzitting over de Wet Computercriminaliteit III eerder nog werd gezegd dat beveiligingsgaten door opsporingsinstanties direct gemeld zouden worden bij de softwareleverancier, zodat het lek gedicht kan worden. Hier lijkt het kabinet nu dus op terug te komen.