Telefoonscammers doen zich voor als Apple-medewerkers

macbook2013

Al lange tijd wordt Microsoft geplaagd door oplichters die slachtoffers opbellen en zich voordoen als Microsoft-medewerkers. De scammers hebben nu een nieuwe truc ontwikkeld. De oplichters doen zich als Apple-medewerkers en proberen hiermee Apple-gebruikers op te lichten. De aanvallers bellen slachtoffers niet langer op, maar proberen slachtoffers te overtuigen zelf met hen contact op te nemen.

De FBI waarschuwt dat de aanval slim in elkaar zit. De aanvallers verspreiden links naar webpagina’s waarop informatie over populaire onderwerpen wordt beloofd. Zodra een doelwit op zo’n link klikt wordt een pop-up geladen waarin wordt gewaarschuwd dat zijn of haar Mac is gehackt. Slachtoffers kunnen dit probleem oplossen door contact op te nemen met een Apple-medewerker. Uiteraard wordt het telefoonnummer dat slachtoffer hiervoor kunnen bellen direct in de pop-up vertoond.

Pop-up kan niet worden gesloten

Om hun oproep kracht bij te zetten kan de pop-up niet zo maar worden afgesloten. Ook de machine opnieuw opstarten is geen oplossing. Zodra een slachtoffer zijn machine opnieuw opstart verschijnt de melding simpelweg opnieuw in beeld. Zodra iemand via het telefoonnummer contact opneemt met het telefoon krijgt het doelwit een oplichters aan de lijn die zich voordoet als een Apple-medewerker.

De FBI adviseert internetgebruikers alert te zijn op deze oplichtingstruc. Gebruikers die met de truc worden geconfronteerd zouden direct aan de bel moeten trekken bij opsporingsinstanties, zodat maatregelen kunnen worden genomen. Daarnaast adviseert de Amerikaanse overheidsinstantie nooit op onbekende links te klikken en geen contact op te nemen via het verspreidde telefoonnummer. Indien slachtoffers worden geconfronteerd met een pop-up die niet wilt verdwijnen kunnen gebruikers hun webbrowser herstellen door de optie ‘Reset Safari’ te gebruiken.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.