Team High Tech Crime: ‘Ransomware is snelst groeiende vorm van cybercrime’

malware

Een wapenwedloop tussen cybercriminelen en de politie is gaande. Vooral ransomware is een ware plaag voor burgers en bedrijven. De vorm van malware die data en apparaten in gijzeling neemt is de snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit.

Dit zegt Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime (THTC) van de Nationale Politie, tegenover EenVandaag. Ransomware maakt volgens het THTC steeds meer slachtoffers in Nederland. Hoeveel dit er precies zijn is niet duidelijk, aangezien veel slachtoffers geen aangifte doen van aanvallen met ransomware. Vooral de angst dat zij zelf iets strafbaars hebben gedaan is hiervoor de aanleiding.

Ras adviseert slachtoffers van ransomware nooit tot betaling over te gaan, aangezien dit geen garantie is dat slachtoffers daadwerkelijk weer toegang krijgen tot de versleutelde (gegijzelde) data. Gebruikers zouden vooral back-ups moeten maken van belangrijke data, waardoor indien data wordt versleuteld deze via de back-up nog steeds beschikbaar is.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.