Team High Tech Crime: ‘Ransomware is snelst groeiende vorm van cybercrime’

malware

Een wapenwedloop tussen cybercriminelen en de politie is gaande. Vooral ransomware is een ware plaag voor burgers en bedrijven. De vorm van malware die data en apparaten in gijzeling neemt is de snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit.

Dit zegt Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime (THTC) van de Nationale Politie, tegenover EenVandaag. Ransomware maakt volgens het THTC steeds meer slachtoffers in Nederland. Hoeveel dit er precies zijn is niet duidelijk, aangezien veel slachtoffers geen aangifte doen van aanvallen met ransomware. Vooral de angst dat zij zelf iets strafbaars hebben gedaan is hiervoor de aanleiding.

Ras adviseert slachtoffers van ransomware nooit tot betaling over te gaan, aangezien dit geen garantie is dat slachtoffers daadwerkelijk weer toegang krijgen tot de versleutelde (gegijzelde) data. Gebruikers zouden vooral back-ups moeten maken van belangrijke data, waardoor indien data wordt versleuteld deze via de back-up nog steeds beschikbaar is.

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.