Systeem detecteert 85% van de cyberaanvallen dankzij machine learning

hacker

Een nieuw systeem van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de machine learning startup PatternEx kan maar liefst 85% van de cyberaanvallen detecteren. Hiervoor maakt het systeem gebruik van een combinatie van machine learning en richtlijnen die zijn vastgesteld door security experts.

Beveiligingssystemen kunnen vandaag de dag grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: menselijke of machines. Zo zijn er oplossingen beschikbaar die op basis van richtlijnen van experts op zoek gaan naar cyberaanvallen. Indien een aanval echter niet aan deze richtlijnen voldoet wordt deze niet gedetecteerd.

Machine learning

Wie kiest voor machines kan met behulp van machine learning op zoek gaan naar afwijkingen in patronen om afwijkend en mogelijk crimineel gedrag op te sporen. Dit proces is echter foutgevoelig en leidt tot valse positieve, waardoor wantrouwen ontstaat tegenover het systeem en mensen alsnog aan de slag moeten om afwijkingen te onderzoeken.

Onderzoekers van MIT en PatternEx hebben er daarom voor gekozen beide opties te combineren tot één systeem, dat zij AI2 noemen. Dit systeem gaat met behulp van machine learning op zoek naar abnormaliteiten in patronen om cybercrime te detecteren. De resultaten worden getoetst aan de hand van richtlijnen die door experts zijn opgesteld.

Minder valse positieven

AI2 is getest op 3,6 miljard stukjes data die ook wel ‘log lines’ worden genoemd. Deze zijn in een periode van drie maanden gecreëerd door miljoenen gebruikers. Hieruit blijkt dat het systeem het aantal valse positieven met een factor vijf terugdringt. Het systeem kan 85% van de cyberaanvallen detecteren, wat grofweg drie keer beter is dan alternatieve methodes.

Meer informatie over het systeem is hier te vinden.

Lees ook
Arctic Wolf wil Revelstoke overnemen om security operations te verbeteren

Arctic Wolf wil Revelstoke overnemen om security operations te verbeteren

Arctic Wolf wil Revelstoke overnemen, de maker van het eerste SOAR-platform (Security Orchestration, Automation and Response) dat is gebouwd op een Unified Data Layer (UDL). Het SOAR-platform van Revelstoke dient als verbindingselement tussen security en IT-oplossingen, waarbij ongelijksoortige data en -systemen met elkaar worden geïntegreerd.

DTC: Ernstige kwetsbaarheid in Cisco IOS XE image

DTC: Ernstige kwetsbaarheid in Cisco IOS XE image

Er is een ernstige kwetsbaarheid gevonden in Cisco IOS XE. De kwetsbaarheid is bekend onder het kenmerk CVE-2023-20198. Deze Cisco-kwetsbaarheid krijgt een CVSS score van 10.0 en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) beoordeelt de kwetsbaarheid als ‘High/High’. Dit betekent dat dit een zeer kritieke kwetsbaarheid is waarbij zowel de kans op1

Wireshark / SharkFest Europe november 2023 Brussel

Wireshark / SharkFest Europe november 2023 Brussel

SharkFest, Wireshark Developer and User Conference gelanceerd in 2008, is een reeks jaarlijkse educatieve conferenties georganiseerd in verschillende delen van de wereld en gericht op het delen van kennis, ervaring en best practices tussen de ontwikkelaars en gebruikersgemeenschappen van Wireshark.