Stomerijen vinden jaarlijks tienduizenden USB-sticks en smartphones in vuile was

usb-stick

Stomerijen en wasserettes vinden jaarlijks tienduizenden achtergelaten USB-sticks en smartphones tussen de vuile was. Alleen in Engeland ligt het aantal gevonden memory sticks per jaar al op meer dan 22.000. Ook laten klanten daar bijna duizend smartphones per jaar achter. 45 procent van al die informatiedragers komt nooit meer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist ESET. Securityspecialist Mark James van ESET noemt het vergeten van gegevensdragers een ernstige zaak. "Het is zorgwekkend dat zoveel apparaten simpelweg vergeten worden door hun eigenaren. Zeker in een tijdperk waarin we vrijwel dagelijks lezen over het verlies van privacygevoelige data. Nog ernstiger is het feit dat veel van die apparaten niet eens terugkomen bij de eigenaar. Waarschijnlijk worden ze gewoon bij het afval gedumpt, en wie weet waar ze vervolgens terechtkomen. Het gaat bovendien niet om kleine aantallen."

Niet zonder gevolgen

James stelt dat dit niet zonder gevolgen blijven. "Mensen moeten hun eigen veiligheid en die van anderen echt veel serieuzer nemen. Data is van grote waarde op het dark net en cybercriminelen loeren continu op kansjes. Je mag er vanuit gaan dat van de 10.000 USB-sticks die niet veilig terugkwamen een bepaald percentage gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Er is een gerede kans dat die informatie nu in handen van cybercriminelen is."

In Nederland geldt bovendien sinds 1 januari 2016 de aangescherpte Meldplicht Datalekken. Organisaties die laks omgaan met hun (klanten)data, riskeren een forse boete.

Lasagne

Overigens waren USB-sticks en smartphones niet het enige wat de onderzoekers aantroffen. Bij de gevonden voorwerpen zaten onder meer een dode rat, Viagra-pillen, condooms, kunstgebitten, 1600 Britse ponden en een portie lasagne.

Lees ook
Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1