Stichting van uitgevers lekt persoonlijke informatie van kinderen

hacker2

De persoonlijke gegevens van Nederlandse kinderen zijn wekenlang beschikbaar geweest voor kwaadwillenden. Een server van Basispoort, een stichting van vier educatieve uitgevers en drie leveranciers van schoolartikelen, bevatte een lek waar het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) al in oktober voor waarschuwde.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de beveiliging op de korrel nam na een tip van een ICT-expert. Het lek is inmiddels gedicht, waardoor de persoonlijke informatie van kinderen niet langer toegankelijk is voor onbevoegden. Basispoort zou al langere tijd op de hoogte zijn geweest van het probleem, maar het gat pas na 6 weken hebben gedicht.

Concurrent verhielp probleem sneller

Het is niet bekend waarom Basispoort zo lang nodig had om het probleem te verhelpen. RTL Nieuws meldt dat KennisnetFederatie, een vergelijkbaar platform van de overheid, het beveiligingslek na de melding van het NCSC in oktober binnen 24 uur te hebben verholpen.

Ondanks de beveiligingsproblemen zijn er geen aanwijzingen dat kwaadwillenden daadwerkelijk misbruik hebben gemaakt van de gaten in het systeem. Basispoort stelt geen ‘ongeoorloofd gebruik’ te hebben geconstateerd.

Lees ook
Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Infosequre en het SECO-Institute starten veelbelovende samenwerking

Infosequre en het SECO-Institute starten veelbelovende samenwerking

Infosequre en het SECO-Institute bundelen de krachten. Infosequre voegt SECO’s live online trainingen toe aan haar productportfolio. SECO gaat Infosequre’s kennis op het gebied van menselijk gedrag in informatiebeveiliging beschikbaar maken voor haar leden.