Stichting government roaming Nederland helpt ambtenaren veilig het internet op

Het gebruik van openbare WiFi-netwerken is niet veilig. Dit geldt natuurlijk ook voor ambtenaren. De stichting government roaming (govroam) Nederland gaat medewerkers van de publieke sector in Nederland helpen veilig en vertrouwd gebruik te maken van de draadloze netwerkvoorzieningen bij zowel de eigen als andere overheidsinstellingen in Nederland.

govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie én bij andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam. Dit gebeurt door WiFi-netwerken onderling te koppelen. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs, dat inmiddels wereldwijd in gebruik is. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, werkt actief mee aan govroam.

Beheren, aansluiten en voorlichten

De stichting wordt verantwoordelijk voor het beheer van de govroam-infrastructuur, het aansluiten van overheidsinstellingen en de daarmee verbonden voorlichting. Daarnaast gaat de organisatie een brug slaan naar vergelijkbare initiatieven in het buitenland.

De stichting is het gevolg van een nauwe samenwerking tussen de publieke, de private en de onderwijssector. In de onderwijs- en onderzoekswereld bestaat het govroam-concept al meer dan 10 jaar onder de naam eduroam. eduroam is van huis uit een ontwikkeling van het Nederlandse SURFnet en heeft inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers in bijna 79 landen. Het govroam-concept werd vorige maand in Nederland gelanceerd.

‘Iedereen ziet de noodzaak in’

Frank van Iersel, voorzitter van de stichting, is erg tevreden met het enthousiasme waarmee de stichting tot stand is gebracht: “iedereen lijkt de noodzaak van een gerichte, overheidsbrede en pragmatische samenwerkingsstructuur in te zien, waarin gebruikers van govroam het samen voor het zeggen krijgen.”

Meer over
Lees ook
Seminar: ‘IPv6 is er. Wanneer zetten we IPv4 uit?’

Seminar: ‘IPv6 is er. Wanneer zetten we IPv4 uit?’

IPv6 wordt steeds meer gebruikt. Ook op bedrijven heeft dit impact. Welke stappen moeten bijvoorbeeld genomen worden om IPv6 in de ICT-omgeving te integreren? Hier leert u meer over tijdens een seminar van Stichting IPv6 Nederland op dinsdag 8 november 2016 in Den Haag. Tijdens dit seminar staan ervaringen van organisaties die al met IPv6 werken e1

Belgische overheid gaat eigenaren besmette computers waarschuwen

Belgische overheid gaat eigenaren besmette computers waarschuwen

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity België (CCB) gaat samen met internetproviders Belgen waarvan systemen besmet zijn met malware en onderdeel uitmaken van een botnet hiervoor waarschuwen. Naar schatting maken ongeveer een half miljoen Belgische computers onderdeel uit van botnets. Dit meldt De Standaard. Al langer worden lijsten bijgehouden1

Bijna 20 procent van de online bedrijfsinformatie is onjuist

Bijna 20 procent van de online bedrijfsinformatie is onjuist

Een op de vijf Nederlandse ondernemers (19 procent) stelt dat de informatie op internet over henzelf of hun bedrijf niet klopt. Dat is een groeiend probleem, omdat de meeste consumenten online naar informatie zoeken over bedrijven en specialisten en hun keuze daarop baseren. Zeven op de tien ondernemers willen daarom meer controle krijgen over de1