Stichting government roaming Nederland helpt ambtenaren veilig het internet op

Het gebruik van openbare WiFi-netwerken is niet veilig. Dit geldt natuurlijk ook voor ambtenaren. De stichting government roaming (govroam) Nederland gaat medewerkers van de publieke sector in Nederland helpen veilig en vertrouwd gebruik te maken van de draadloze netwerkvoorzieningen bij zowel de eigen als andere overheidsinstellingen in Nederland.

govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie én bij andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam. Dit gebeurt door WiFi-netwerken onderling te koppelen. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs, dat inmiddels wereldwijd in gebruik is. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, werkt actief mee aan govroam.

Beheren, aansluiten en voorlichten

De stichting wordt verantwoordelijk voor het beheer van de govroam-infrastructuur, het aansluiten van overheidsinstellingen en de daarmee verbonden voorlichting. Daarnaast gaat de organisatie een brug slaan naar vergelijkbare initiatieven in het buitenland.

De stichting is het gevolg van een nauwe samenwerking tussen de publieke, de private en de onderwijssector. In de onderwijs- en onderzoekswereld bestaat het govroam-concept al meer dan 10 jaar onder de naam eduroam. eduroam is van huis uit een ontwikkeling van het Nederlandse SURFnet en heeft inmiddels meer dan 20 miljoen gebruikers in bijna 79 landen. Het govroam-concept werd vorige maand in Nederland gelanceerd.

‘Iedereen ziet de noodzaak in’

Frank van Iersel, voorzitter van de stichting, is erg tevreden met het enthousiasme waarmee de stichting tot stand is gebracht: “iedereen lijkt de noodzaak van een gerichte, overheidsbrede en pragmatische samenwerkingsstructuur in te zien, waarin gebruikers van govroam het samen voor het zeggen krijgen.”

Meer over
Lees ook
Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

Bij de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zijn tientallen miljoenen IP-adressen betrokken geweest. Het gaat vermoedelijk om Internet of Things (IoT)-apparaten, die door de Mirai malware in een botnet zijn ondergebracht. Dit meldt Dyn in een verklaring over de aanval. Door de aanval waren verschillende populaire websites waaronder GitHub1

WatchGuard combineert draadloze beveiliging met marketingfuncties in Wi-Fi Cloud

WatchGuard combineert draadloze beveiliging met marketingfuncties in Wi-Fi Cloud

WatchGuard Technologies kondigt de WatchGuard Wi-Fi Cloud aan. Deze nieuwe oplossing bestaat uit een veilig en schaalbaar cloudbeheerplatform en speciaal hiervoor ontwikkelde access points (AP120 en AP320). Hiermee kunnen organisaties eenvoudig een veilig en beheersbaar wifinetwerk uitrollen en beheren. Daarnaast verandert Wi-Fi Cloud draadloze ho1

Beveiligingsexpert: ‘Iemand probeert het breekpunt van het internet te vinden’

Beveiligingsexpert: ‘Iemand probeert het breekpunt van het internet te vinden’

Iemand probeert al twee jaar lang de digitale beveiliging uit van bedrijven die kritieke componenten van het internet beheren. Het gaat om nauwkeurig opgezette aanvallen die bedoeld zijn om het breekpunt van het internet in kaart te brengen en te onderzoeken hoe deze bedrijven zichzelf tegen cyberaanvallen wapenen. Hiervoor waarschuwt beveiligings1