Startup spoort toekomstige cyberaanvallen op door dark web te doorzoeken

De Israëlische SaaS startup Sixgill maakt bekend tijdens een investeringsronde 5 miljoen dollar te hebben opgehaald. Sixgill is een bedrijf dat het dark web analyseert om cyberaanvallen op te sporen, nog voordat deze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Het dark web is een deel van het internet dat niet geïndexeerd wordt door zoekmachines, en dus niet eenvoudig te vinden is. Ook veel cybercriminelen zijn actief op dit gedeelte van het netwerk, onder andere op hackersfora. Sixgill analyseert dit gedeelte van het internet, waarbij data over gebruikers en activiteiten wordt verzameld. Op basis hiervan worden profielen en patronen gecreëerd over gebruikers van het dark web en de sociale contacten die zij hier onderhouden.

Geplande aanvallen in kaart brengen

Deze big data wordt door het bedrijf geanalyseerd. Hierdoor stelt Sixgill cybercriminelen te kunnen identificeren en eventuele aanvallen die zij plannen in beeld te kunnen brengen. Dit is waardevolle data, die doelwitten in staat stelt voordat een aanval plaatsvindt maatregelen te nemen om de aanval te voorkomen of - indien dat niet mogelijk blijkt - de schade te beperken.

“Sixgill begrijpt het dark web en de mensen die hier actief zijn”, zegt Avi Kasztan, medeoprichter en CEO van Sixgill, tegenover TechCrunch. “Veel cybercriminelen hebben technologie ontwikkeld om detectie door crawlers te voorkomen en de netwerken waarop zij informatie uitwisselen te verbergen. Sixgill’s cyber intelligence platform is ontworpen om te ontdekken waar relevante cybercriminele plekken zich bevinden en deze ‘anti-crawling’ technologieën te overwinnen om criminele activiteiten te ontdekken die diep in het dark web’s social netwerken verborgen zijn.”

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, heeft sinds juni 2021 ruim 35.000 keer bedrijven proactief gewaarschuwd voor een ernstige bedrijfsspecifieke digitale dreiging of kwetsbaarheid. In de zomer van 2022 stond de teller nog op ruim 1.700 notificaties.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).