Startup spoort toekomstige cyberaanvallen op door dark web te doorzoeken

De Israëlische SaaS startup Sixgill maakt bekend tijdens een investeringsronde 5 miljoen dollar te hebben opgehaald. Sixgill is een bedrijf dat het dark web analyseert om cyberaanvallen op te sporen, nog voordat deze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Het dark web is een deel van het internet dat niet geïndexeerd wordt door zoekmachines, en dus niet eenvoudig te vinden is. Ook veel cybercriminelen zijn actief op dit gedeelte van het netwerk, onder andere op hackersfora. Sixgill analyseert dit gedeelte van het internet, waarbij data over gebruikers en activiteiten wordt verzameld. Op basis hiervan worden profielen en patronen gecreëerd over gebruikers van het dark web en de sociale contacten die zij hier onderhouden.

Geplande aanvallen in kaart brengen

Deze big data wordt door het bedrijf geanalyseerd. Hierdoor stelt Sixgill cybercriminelen te kunnen identificeren en eventuele aanvallen die zij plannen in beeld te kunnen brengen. Dit is waardevolle data, die doelwitten in staat stelt voordat een aanval plaatsvindt maatregelen te nemen om de aanval te voorkomen of - indien dat niet mogelijk blijkt - de schade te beperken.

“Sixgill begrijpt het dark web en de mensen die hier actief zijn”, zegt Avi Kasztan, medeoprichter en CEO van Sixgill, tegenover TechCrunch. “Veel cybercriminelen hebben technologie ontwikkeld om detectie door crawlers te voorkomen en de netwerken waarop zij informatie uitwisselen te verbergen. Sixgill’s cyber intelligence platform is ontworpen om te ontdekken waar relevante cybercriminele plekken zich bevinden en deze ‘anti-crawling’ technologieën te overwinnen om criminele activiteiten te ontdekken die diep in het dark web’s social netwerken verborgen zijn.”

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Softwarebedrijf Ivanti heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor een ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (EPMM), dat vroeger bekend stond als MobileIron Core. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-35078, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 10. Dit houdt in dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. He1