‘Samsung’s Tizen bevat tientallen beveiligingsproblemen’

hacker

Tizen, het besturingsysteem waarop onder andere smartwatches en smart tv’s van Samsung draaien, bevat een groot aantal beveiligingsproblemen. In totaal gaat het om veertig verschillende kwetsbaarheden.

De problemen zijn ontdekt door beveiligingsonderzoeker Amihai Neiderman. Neiderman, werkzaam bij het Israëlische Equus Software, uit tegenover Motherboard felle kritiek op Samsung en noemt Tizen misschien wel de slechtste code die hij ooit heeft gezien. “Alles wat je fout kunt doen, doen zij (red: Samsung) ook. Je kunt zien dat niemand met enig verstand van security naar deze code heeft gekeken of deze heeft geschreven. Dit is vergelijkbaar met het laten programmeren van je software door een student”, aldus Neiderman.

Code op afstand uitvoeren

Alle kwetsbaarheden kunnen volgens de onderzoeker worden misbruikt om op afstand code uit te voeren op Samsung apparaten die op Tizen draaien. Daarnaast is het mogelijk de apparaten op afstand over te nemen. Daarnaast merkt Neiderman op dat veel beveiligingsproblemen fouten zijn die ontwikkelaars twintig jaar geleden maakte.

Een kwetsbaarheid baart Neiderman de meeste zorgen. Het gaat om een beveiligingsprobleem in de TizenStore app, Samsung’s versie van Google Play Store. Door een kwetsbaarheid in de TizenStore app is Neiderman erin geslaagd via de appwinkel malafide code op zijn Samsung TV te krijgen. “Je kunt een Tizen systeem met iedere malafide code updaten die je maar wilt”, aldus de onderzoeker.

Authentificatiefunctie omzeilen

Overigens hanteert de TizenStore wel een authentificatiefunctie die zeker moet stellen dat uitsluitend geautoriseerde Samsung software op het apparaat kan worden geïnstalleerd. Neiderman heeft echter een kwetsbaarheid gevonden waarmee het mogelijk is deze beveiligingsfeature te omzeilen.

Meer over
Lees ook
Industrie heeft betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

Industrie heeft betere bescherming tegen cyberaanvallen nodig

Industriële installaties lopen in toenemende mate het risico het slachtoffer te worden van cyberaanvallen.  Nieuwe producten als de SMP Gateway kunnen hier een nuttige rol bij spelen.  Op een kwade dag nestelde een virus zich onopgemerkt in de besturingssystemen van een aantal Nederlandse elektriciteitscentrales. Nadat het zich maandenlang slapend1

Nieuwe website helpt gemeenten hun informatiebeveiliging te verbeteren

Nieuwe website helpt gemeenten hun informatiebeveiliging te verbeteren

Een nieuwe website van de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gaat Nederlandse gemeenten helpen hun informatiebeveiliging te verbeteren. De website houdt gemeenten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en geeft gemeenten een aantal handige tips. De nieuwe website heeft als doel gemeenten beter te1

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

‘IT-security kost alleen maar geld en de voordelen zijn moeilijk meetbaar.’ Veel bedrijven hebben jarenlang gehandeld naar deze volkswijsheid. De laatste twee jaar staat IT-Security echter flink hoger op de agenda. Mede door serieuze security-incidenten waarbij aanvallers wachtwoorden, encryptiesleutels en zelfs beveiligingscertificaten in handen1