‘Rusland wil achterdeuren in berichtendiensten verplichten’

Rusland overweegt berichtendiensten te verplichten zogeheten achterdeuren in te bouwen in hun diensten. Deze achterdeuren moeten inlichtingendiensten in staat stellen versleuteld berichtenverkeer te ontsleutelen, zodat zij verdachten in de gaten kunnen houden.

Dit meldt het Russische persbureau TASS. Een wetsvoorstel die het aanbrengen van backdoors moet verplichten ligt op dit moment bij de Russische Doema. Het wetsvoorstel is onderdeel van nieuw antiterreurwetgeving in Rusland en heeft naar verwachting niet alleen betrekking op berichtendiensten, maar ook op social media bedrijven en e-mailproviders.

Bedrijven die weigeren backdoors aan te brengen krijgen volgens het wetsvoorstel een boete opgelegd van 1 miljoen roebel, wat omgerekend bijna 14.000 euro is. Onder andere WhatsApp en Telegram zouden door de voorstelde wetgeving getroffen worden. Naast bedrijven kunnen ook gebruikers die gebruik maken van diensten zonder backdoor boetes opgelegd krijgen. Zo kunnen burgers een boete van maximaal 3.000 roebel, omgerekend zo’n 40 euro, opgelegd krijgen. Voor ambtenaren is de maximale boete met 5.000 roebel (zo’n 70 euro) iets hoger, terwijl bedrijven die de diensten gebruiken maximaal 50.000 roebel (ongeveer 700 euro) opgelegd kunnen krijgen.

Meer over
Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1