‘Rusland had toegang tot e-mailverkeer van Deens ministerie van Defensie’

hacker

Een Russische cybercrimegroepering die nauwe banden onderhoudt met de Russische overheid heeft in zowel 2015 als 2016 toegang gehad tot e-mailverkeer van werknemers van het Deense ministerie van Defensie. Bij de cyberinbraak zou geen vertrouwelijke informatie zijn buitgemaakt.

Dit maakt de Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen in een interview met de Deense krant Berlingske. De cybercrimegroepering APT28, die ook wel ‘Fancy Bear’ wordt genoemd, zou achter de cyberspionage zitten. Frederiksen wijst erop dat deze groep nauwe banden onderhoudt met inlichtingendiensten of ‘centrale elementen’ binnen de Russische overheid. Het Deense ministerie zou zijn aangevallen in een poging persoonlijke informatie te verzamelen over functionarissen binnen het Deense leger. Frederiksen vermoedt dat Rusland met behulp van deze informatie spionnen wil recruiteren.

Het is niet de eerste keer dat Westerse landen Rusland beschuldigen van cyberspionage. Onder andere Frankrijk, Groot-Britannië en de Verenigde Staten hebben eerder dergelijke beschuldigingen geuit, die steevast door Moskou worden ontkent. Zo wordt APT28 in verband gebracht met een cyberaanval op de Amerikaanse Democratische Partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook zou de groep hebben geprobeerd deze verkiezingen te beïnvloeden. Daarnaast zou de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) eind oktober zijn aangevallen door APT28. Hierbij werden wachtwoorden, e-mailverkeer en andere data gestolen.

Meer over
Lees ook
Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen voeren massaal verkiezingscampagnes in aanloop naar woensdag 22 november, de dag waarop de stembureaus geopend zijn en de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Proofpoint Inc., een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 68% van de grootste Nederlandse retailers achterloopt met elementaire cybersecuritymaatregelen. De bevindingen zijn gebaseerd op een Domain-based Message Authentication, Reporting en Conformance (DMARC) analyse van de top 50 grootste Nederlandse reta1