‘Rusland had toegang tot e-mailverkeer van Deens ministerie van Defensie’

hacker

Een Russische cybercrimegroepering die nauwe banden onderhoudt met de Russische overheid heeft in zowel 2015 als 2016 toegang gehad tot e-mailverkeer van werknemers van het Deense ministerie van Defensie. Bij de cyberinbraak zou geen vertrouwelijke informatie zijn buitgemaakt.

Dit maakt de Deense minister van Defensie Claus Hjort Frederiksen in een interview met de Deense krant Berlingske. De cybercrimegroepering APT28, die ook wel ‘Fancy Bear’ wordt genoemd, zou achter de cyberspionage zitten. Frederiksen wijst erop dat deze groep nauwe banden onderhoudt met inlichtingendiensten of ‘centrale elementen’ binnen de Russische overheid. Het Deense ministerie zou zijn aangevallen in een poging persoonlijke informatie te verzamelen over functionarissen binnen het Deense leger. Frederiksen vermoedt dat Rusland met behulp van deze informatie spionnen wil recruiteren.

Het is niet de eerste keer dat Westerse landen Rusland beschuldigen van cyberspionage. Onder andere Frankrijk, Groot-Britannië en de Verenigde Staten hebben eerder dergelijke beschuldigingen geuit, die steevast door Moskou worden ontkent. Zo wordt APT28 in verband gebracht met een cyberaanval op de Amerikaanse Democratische Partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook zou de groep hebben geprobeerd deze verkiezingen te beïnvloeden. Daarnaast zou de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) eind oktober zijn aangevallen door APT28. Hierbij werden wachtwoorden, e-mailverkeer en andere data gestolen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.