Rusland en China sluiten deal rond cybersecurity

internet_logo

Rusland en China beloven elkaar niet digitaal aan te vallen en gaan nauwer samenwerken, waarbij het delen van informatie centraal staat. Hiervoor hebben de twee landen een verdrag gesloten.

The Wall Street Journal meldt dat de landen samen willen optreden tegen technologie die de interne politieke of socio-economische atmosfeer in de landen kan destabiliseren. Ook willen de landen in actie komen deze technologie die kan botsen met ‘interne zaken van de staat’. Om welke technologie het precies gaat wordt niet gemeld, maar het licht voor de hand dat het onder andere om technieken gaat waarmee gecensureerde websites toch kunnen worden bereikt.

Informatie en technologie delen

Als onderdeel van het verdrag gaan opsporings- en handhavingsinstanties in Rusland en China informatie en technologieën met elkaar delen. Door deze samenwerking willen beide landen de IT-infrastructuur in hun land veilig te stelen.

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) werken op dit moment aan een vergelijkbare overeenkomst die eveneens samenwerking tussen opsporings- en handhavingsinstanties in beide landen moet reguleren. Hierdoor willen de landen eenvoudiger data met elkaar kunnen delen over gebruikers, zonder hiermee de privacy van burgers in gevaar te brengen. Ook moeten bijvoorbeeld Europese burgers het recht krijgen een aanklacht in te dienen in de VS indien hun privacy wordt geschonden. Amerikanen kunnen een dergelijke aanklacht al langer indienen in de EU.

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1