Rusland en China sluiten deal rond cybersecurity

internet_logo

Rusland en China beloven elkaar niet digitaal aan te vallen en gaan nauwer samenwerken, waarbij het delen van informatie centraal staat. Hiervoor hebben de twee landen een verdrag gesloten.

The Wall Street Journal meldt dat de landen samen willen optreden tegen technologie die de interne politieke of socio-economische atmosfeer in de landen kan destabiliseren. Ook willen de landen in actie komen deze technologie die kan botsen met ‘interne zaken van de staat’. Om welke technologie het precies gaat wordt niet gemeld, maar het licht voor de hand dat het onder andere om technieken gaat waarmee gecensureerde websites toch kunnen worden bereikt.

Informatie en technologie delen

Als onderdeel van het verdrag gaan opsporings- en handhavingsinstanties in Rusland en China informatie en technologieën met elkaar delen. Door deze samenwerking willen beide landen de IT-infrastructuur in hun land veilig te stelen.

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) werken op dit moment aan een vergelijkbare overeenkomst die eveneens samenwerking tussen opsporings- en handhavingsinstanties in beide landen moet reguleren. Hierdoor willen de landen eenvoudiger data met elkaar kunnen delen over gebruikers, zonder hiermee de privacy van burgers in gevaar te brengen. Ook moeten bijvoorbeeld Europese burgers het recht krijgen een aanklacht in te dienen in de VS indien hun privacy wordt geschonden. Amerikanen kunnen een dergelijke aanklacht al langer indienen in de EU.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.