Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

proofpoint-385-250

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmogelijkheden binnen een sandbox-omgeving verbetert.  

Proofpoint neemt sinds oktober 2023 een nieuwe aanvalstechniek waar door TA4557. Deze richt zich op recruiters met een rechtstreekse e-mail wat leidt tot de verspreiding van malware.  

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn: 

  • TA4557 laat sinds 2018 zeer geavanceerde social engineeringtechnieken zien. Deze overlappen historisch gezien met activiteiten die in verband gebracht worden met cybercriminaliteitsgroep FIN6.  
  • TA4557 solliciteerde de afgelopen twee jaar op bestaande vacatures waarbij het zich voordeed als sollicitant. De actor voegde schadelijke URL’s, of bestanden met schadelijke links toe aan de sollicitatie.  
  • TA4557 richt zich bij de nieuwe aanvalstechniek op recruiters die beschikken over een goedaardig, rechtstreeks e-mailadres. TA4557 toont hierbij interesse in openstaande vacatures.  
  • Nadat de ontvanger antwoordt op de eerste mail, stuurt de actor een reactie met een URL die linkt naar een door de actor gecontroleerde website die lijkt op een cv van een kandidaat, of naar een pdf/Word-bijlage waarin instructies staan om de valse cv-website te bezoeken.  
  • Proofpoint traceert sinds oktober 2023 TA4557. Hierbij volgt he bedrijf zowel de nieuwe methode van het rechtstreeks mailen naar recruiters als de oudere techniek van het solliciteren op vacatures die beschikbaar zijn via openbare vacaturesites, met als doel de aanvalsketen te starten.

Klik hier voor meer informatie.  

Lees ook
Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s en...

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.