Ransomware slaat toe bij Amerikaanse ziekenhuis

hacker

Gegevens van het Amerikaanse Emory Healthcare zijn gegijzeld door ransomware. In totaal zijn gegevens van 200.000 Amerikaanse patiënten door de kwaadaardige software getroffen.

Dit meldt het MacKeeper Security Research Center van het beveiligingsbedrijf MacKeeper. De gegijzelde gegevens staan opgeslagen in een verkeerd geconfigureerde Mongo database, die hierdoor voor vrij toegankelijk was via internet. Deze database is door de onderzoekers op 30 december 2016 ontdekt. Op 3 januari 2017 wilden de onderzoekers de database opnieuw benaderen om de gegevens die hierin opgeslagen zijn te analyseren. Toen bleek echter dat de database is aangevallen door de Harak1r1 the 0.2 Bitcoin Ransomware.

Data gegijzeld

De Harak1r1 the 0.2 Bitcoin Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die op zoek gaat naar publiekelijk toegankelijke databases en alle data die hierin is opgeslagen in gijzeling neemt. Organisaties die de gegijzelde data weer toegankelijk willen maken moeten hiervoor 0,2 bitcoin aan losgeld betalen. Met de huidige wisselkoers komt dit neer op een bedrag van 166 euro.

Opvallend aan de Harak1r1 the 0.2 Bitcoin Ransomware is de werkwijze, die afwijkt van veel ‘traditionele’ vormen van ransomware. Zo versleutelt de ransomware data niet ter plekke, maar verwijdert alle data uit de database en slaat deze op een eigen server van de aanvaller op. Met deze extra stap voorkomt de aanvaller dat de data ontsleuteld kan worden met encryptiesleutels die bijvoorbeeld via de No More Ransom van Kaspersky Lab en onder andere de Nederlandse politie verkrijgbaar zijn.

Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1