Ransomware richt zich op Linux webservers

encryptie

Cybercriminelen richten zich met ransomware in toenemende mate op webservers. Hiervoor hebben de aanvallers een versie van ransomware ontwikkeld die specifiek is gericht op Linux-gebaseerde systemen.

Dit meldt het Russische beveiligingsbedrijf Doctor Web. Het bedrijf wijst op de Linux.Encoder.1, een nieuwe vorm van ransomware die wat betreft gedrag veel lijkt op CryptoWall. De ransomware zou zich voornamelijk richten op Linux systemen waarop een webserver draait.

3.000 websites geïnfecteerd

De ransomware is sinds november 2015 actief. Ongeveer 3.000 websites zouden tot nu toe door de malware zijn getroffen. In veel gevallen weet de ransomware zich op servers te nestelen door misbruik te maken van kwetsbaarheden in WordPress plugins, online winkelswagens en het Magento CMS.

Zodra een server is geïnfecteerd gaat Linux.Encoder.1 op zoek naar data die kan worden versleuteld. De malware zoekt hierbij naar door de aanvallers gespecificeerde bestandsformaten en laat andere bestanden ongemoeid. De ransomware richt zich voornamelijk op data in de home directory en directories van beheerders. Deze data wordt versleuteld, waarna de ransomware de server blijft afspeuren naar andere bestanden die kan worden gegijzeld. De malware maakt gebruik van de Advanced Encryption Standard (AES) om data te versleutelen.

Tool om data te ontsleutelen

Voor slachtoffers van Linux.Encoder.1 is er overigens goed nieuws. Onderzoekers van Bitdefender hebben fouten ontdekt in de ransomware, die het mogelijk maken de AES sleutels van data te achterhalen. Bitdefender heeft een tool ontwikkeld waarmee dit proces automatisch wordt uitgevoerd en gegijzelde data kan worden ontsleuteld.

Lees ook
'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

KPN, het NCSC (Nationale Cyber Security Centrum), Team High Tech Crime Unit van de politie en TNO hebben gezamenlijk het rapport  'Cyber Security Perspectives 2013' uitgebracht.  De vier organisaties die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van cybercriminaliteit schetsen hierin een beeld over de digitale veiligheid in Nederland. Deze wee1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1