Ransomware richt zich op Linux webservers

encryptie

Cybercriminelen richten zich met ransomware in toenemende mate op webservers. Hiervoor hebben de aanvallers een versie van ransomware ontwikkeld die specifiek is gericht op Linux-gebaseerde systemen.

Dit meldt het Russische beveiligingsbedrijf Doctor Web. Het bedrijf wijst op de Linux.Encoder.1, een nieuwe vorm van ransomware die wat betreft gedrag veel lijkt op CryptoWall. De ransomware zou zich voornamelijk richten op Linux systemen waarop een webserver draait.

3.000 websites geïnfecteerd

De ransomware is sinds november 2015 actief. Ongeveer 3.000 websites zouden tot nu toe door de malware zijn getroffen. In veel gevallen weet de ransomware zich op servers te nestelen door misbruik te maken van kwetsbaarheden in WordPress plugins, online winkelswagens en het Magento CMS.

Zodra een server is geïnfecteerd gaat Linux.Encoder.1 op zoek naar data die kan worden versleuteld. De malware zoekt hierbij naar door de aanvallers gespecificeerde bestandsformaten en laat andere bestanden ongemoeid. De ransomware richt zich voornamelijk op data in de home directory en directories van beheerders. Deze data wordt versleuteld, waarna de ransomware de server blijft afspeuren naar andere bestanden die kan worden gegijzeld. De malware maakt gebruik van de Advanced Encryption Standard (AES) om data te versleutelen.

Tool om data te ontsleutelen

Voor slachtoffers van Linux.Encoder.1 is er overigens goed nieuws. Onderzoekers van Bitdefender hebben fouten ontdekt in de ransomware, die het mogelijk maken de AES sleutels van data te achterhalen. Bitdefender heeft een tool ontwikkeld waarmee dit proces automatisch wordt uitgevoerd en gegijzelde data kan worden ontsleuteld.

Lees ook
Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Grootschalige cyberaanvallen kunnen met behulp van een computermodel worden voorspeld. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan hebben een wiskundige model ontwikkeld dat in staat is te berekenen wanneer dergelijke cyberaanvallen waarschijnlijk plaatsvinden. Het model is alleen geschikt voor zeer grootschalige aanvallen, zoals de1

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1