Ransomware probeert vertrouwen slachtoffers te winnen met één gratis ontsleuteld bestand

coinvault

De cybercriminelen achter de ransomware CoinVault zetten een nieuwe tactiek in om gebruikers te overtuigen losgeld te betalen. De ransomware versleutelt alle data van gebruikers, maar biedt slachtoffers de mogelijkheid één bestand gratis te ontsleutelen. Om toegang te krijgen tot de rest van de data moet echter betaald worden.

De werkwijze is ontdekt door beveiligingsbedrijf Webroot. De makers van CoinVault lijken met hun ‘gebaar’ slachtoffers te willen overtuigen dat zij ‘vertrouwd’ kunnen worden. Slachtoffers worden immers gevraagd losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. De data is in eerste instantie echter illegaal door de cybercriminelen versleuteld. Voor slachtoffers is er dus niet direct reden de cybercriminelen te vertrouwen de gegijzelde data na betaling daadwerkelijk vrij te geven.

De cybercriminelen achter CoinVault eisen 200 euro aan bitcoins van de slachtoffers. In ruil hiervoor beloven de cybercriminelen de gegijzelde data weer te ontsleutelen, zodat deze weer door gebruikers kan worden gebruikt. Het bedrag loopt overigens iedere dag op, waarmee de aanvallers slachtoffers proberen te stimuleren snel geld over te maken.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.