Ransomware Coinvault besmet 700 Nederlandse computers

De ransomware Coinvault heeft de afgelopen maanden data op ongeveer 700 Nederlandse computers in gijzeling genomen. De cybercriminelen achter de malware eisen losgeld van slachtoffers in ruil voor de dencryptiesleutel, waarmee de data weer toegankelijk kan worden gemaakt. Kaspersky Lab heeft echter een flinke reeks dencryptiesleutels in handen weten te krijgen, waarmee slachtoffers zonder te betalen data kunnen ontgrendelen.

Dit meldt Kaspersky Labs, dat samen met de Team High Tech Crime van de Nederlandse politie onderzoek doet naar Coinvault. De ransomware wordt verspreid via e-mail. De ransomware heeft inmiddels zo’n 1.000 computers besmet verspreid over twintig verschillende landen. Nederland lijkt het belangrijkste doelwit te zijn. 700 van de 1.000 besmette computers staan in Nederland.

Venijnig stukje malware

Volgens Jornt van der Wiel, Security Researcher bij het Global Research and Analysis Team (GReAT) van Kaspersky Lab, is cryptoware een venijnig stukje malware: “Bij cryptoware worden bestanden versleuteld waarna er losgeld wordt geëist. Zo lang het losgeld niet betaald wordt, blijven de bestanden versleuteld en dus onbereikbaar voor de gebruiker.” Volgens Van der Wiel wordt de kans op besmetting met encryptiemalware verkleind door de computer regelmatig te updaten en een antivirusoplossing te gebruiken. “Ook is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van belangrijke gegevens en deze gescheiden van het computersysteem te bewaren,” legt Van der Wiel uit. “Mocht een pc onverhoopt alsnog geïnfecteerd raken, dan heeft het slachtoffer toch toegang tot zijn belangrijke gegevens.”

De onderzoekers van Kaspersky Lab melden tijdens het gezamenlijke onderzoek met de National High Tech Crime Unit een flinke reeks decryptiesleutels van Coinvault in handen te hebben gekregen. Deze sleutels kunnen door slachtoffers van de ransomware worden gebruikt om versleutelde data weer toegankelijk te maken, zonder dat hiervoor losgeld hoeft te worden betaald.

Ontsleutelingscodes

Op een gezamenlijke website van de politie en Kaspersky Lab kunnen slachtoffers ontsleutelingscodes vinden om hun computer te ontgrendelen. De handleiding helpt gebruikers stap voor stap hun pc op te schonen. Aangezien het onderzoek nog loopt en de informatie op de website continu geüpdate wordt, kan het zijn dat de sleutels voor een bepaalde Bitcoin wallet nog niet beschikbaar zijn. Kaspersky adviseert in dit geval de website op een later tijdstip nogmaals te checken.

Lees ook
ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 procent...

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Bijna 9 op de 10 Benelux-bedrijven is in 2022 getroffen door ransomware; ruim de helft (55%) zelfs meer dan eens

Bijna 9 op de 10 Benelux-bedrijven is in 2022 getroffen door ransomware; ruim de helft (55%) zelfs meer dan eens

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Ransomware Insights rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat maar liefst bijna 9 op de 10 (87%) onderzochte organisaties in de Benelux in 2022 minstens één ransomware-aanval te verduren heeft gehad. Ruim de helft (55%) is zelfs twee keer of vaker getroffen. Deze percentages liggen hoger dan het wereldwijde gemiddelde...