Ransomware Coinvault besmet 700 Nederlandse computers

De ransomware Coinvault heeft de afgelopen maanden data op ongeveer 700 Nederlandse computers in gijzeling genomen. De cybercriminelen achter de malware eisen losgeld van slachtoffers in ruil voor de dencryptiesleutel, waarmee de data weer toegankelijk kan worden gemaakt. Kaspersky Lab heeft echter een flinke reeks dencryptiesleutels in handen weten te krijgen, waarmee slachtoffers zonder te betalen data kunnen ontgrendelen.

Dit meldt Kaspersky Labs, dat samen met de Team High Tech Crime van de Nederlandse politie onderzoek doet naar Coinvault. De ransomware wordt verspreid via e-mail. De ransomware heeft inmiddels zo’n 1.000 computers besmet verspreid over twintig verschillende landen. Nederland lijkt het belangrijkste doelwit te zijn. 700 van de 1.000 besmette computers staan in Nederland.

Venijnig stukje malware

Volgens Jornt van der Wiel, Security Researcher bij het Global Research and Analysis Team (GReAT) van Kaspersky Lab, is cryptoware een venijnig stukje malware: “Bij cryptoware worden bestanden versleuteld waarna er losgeld wordt geëist. Zo lang het losgeld niet betaald wordt, blijven de bestanden versleuteld en dus onbereikbaar voor de gebruiker.” Volgens Van der Wiel wordt de kans op besmetting met encryptiemalware verkleind door de computer regelmatig te updaten en een antivirusoplossing te gebruiken. “Ook is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van belangrijke gegevens en deze gescheiden van het computersysteem te bewaren,” legt Van der Wiel uit. “Mocht een pc onverhoopt alsnog geïnfecteerd raken, dan heeft het slachtoffer toch toegang tot zijn belangrijke gegevens.”

De onderzoekers van Kaspersky Lab melden tijdens het gezamenlijke onderzoek met de National High Tech Crime Unit een flinke reeks decryptiesleutels van Coinvault in handen te hebben gekregen. Deze sleutels kunnen door slachtoffers van de ransomware worden gebruikt om versleutelde data weer toegankelijk te maken, zonder dat hiervoor losgeld hoeft te worden betaald.

Ontsleutelingscodes

Op een gezamenlijke website van de politie en Kaspersky Lab kunnen slachtoffers ontsleutelingscodes vinden om hun computer te ontgrendelen. De handleiding helpt gebruikers stap voor stap hun pc op te schonen. Aangezien het onderzoek nog loopt en de informatie op de website continu geüpdate wordt, kan het zijn dat de sleutels voor een bepaalde Bitcoin wallet nog niet beschikbaar zijn. Kaspersky adviseert in dit geval de website op een later tijdstip nogmaals te checken.

Lees ook
Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).