Rabobank moet schade door phishing deels vergoeden

phishing2

Rabobank moet de schade die twee klanten door phishing hebben geleden deels vergoeden. De bank zou onvoldoende maatregelen om bescherming te bieden tegen phishing.

De zaak draait om twee klanten die los van elkaar getroffen zijn door phishing. Bij de eerste klant maakte criminelen bijna 29.000 euro buit, terwijl de tweede klant werd opgelicht voor 42.000 euro.

Grove nalatigheid

De Geschillencommissie van Kifid stelt dat de getroffen klanten grof nalatig hebben gehandeld. In beginsel zijn de klanten in haar ogen dan ook volledig aansprakelijk voor de geleden schade. De commissie stelt echter ook dat de Rabobank onvoldoende maatregelen heeft getroffen om consumenten te beschermen tegen deze vorm van fraude. Klanten zijn daardoor te gemakkelijk slachtoffer geworden van de criminelen.

De Rabobank moet daarom van de commissie de schade die de twee getroffen klanten hebben geleden deels vergoeden. De bank moet aan de eerste klant een bedrag van 21.500 euro vergoeden van de in totaal 29.000 euro geleden schade vergoeden. De overige 7.500 euro schade komt voor rekening van de klant. De tweede klant kan een schadevergoeding van 37.000 euro tegemoet zien. Deze klant moet een schadepost van 5.000 euro voor rekening nemen. In beide gevallen gaat het om een bindende uitspraak van de Geschillencommissie.

Lees ook
Proofpoint: TA402  duikt op in phishing campagnes

Proofpoint: TA402 duikt op in phishing campagnes

Cybersecuritybedrijf, Proofpoint, publiceert onderzoek over nieuwe activiteiten van TA402, een Advanced Persistent Threat (APT-) groep uit het Midden-Oosten.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1