Qualys ontdekt ernstige kwetsbaarheid in alle Linux-distributies

Qualys-280210

Beveiligingsonderzoekers van Qualys waarschuwen voor een kwetsbaarheid die zij ontdekten in pkexec van Polkit, een programma dat in vrijwel alle Linux-distributies te vinden is. Hierdoor kunnen alle gebruikers zich voordoen als een 'rootgebruiker', iemand die alle rechten heeft om acties uit te voeren op een Linux-systeem. De onderzoekers hebben inmiddels aangetoond dat deze truc werkt.

“We blijven elke nieuwe ernstige kwetsbaarheid een “wake-up call” noemen, maar dat heeft er alleen maar toe geleid dat we met z'n allen de sluimerknop hebben ingedrukt”, zegt Chantal ’t Gilde, managing director Benelux & Nordics van Qualys. “In dit tijdperk van Log4Shell, SolarWinds, MSFT Exchange, en ga zo maar door, is het essentieel dat kwetsbaarheden op verantwoorde wijze worden gemeld en, gezien de ernst ervan, onmiddellijk worden gepatcht en ingeperkt”.

Volgens de onderzoekers van Qualys zit deze specifieke kwetsbaarheid al vanaf het eerste begin in de Linux-software en is bovendien gemakkelijk uit te buiten. Daarom publiceert het Qualys Research Team geen technische beschrijving van de bug. “De onderzoekers hebben de kwetsbaarheid echter onafhankelijk van elkaar kunnen verifiëren en de rechten als rootgebruiker kunnen krijgen bij standaardinstallaties van Ubuntu, Debian, Fedora en CentOS”, zegt ‘t Gilde. “Andere Linux-distributies zijn waarschijnlijk net zo kwetsbaar voor misbruik.”

Risicobeperking

Gezien de omvang van risico dat deze bug met zich meebrengt voor zowel Linux- als niet-Linux-besturingssystemen, raadt Qualys gebruikers aan onmiddellijk patches voor deze kwetsbaarheid toe te passen. “Bestaande klanten van Qualys kunnen in de knowledgebase over kwetsbaarheden zoeken naar CVE-2021-4034 om alle QID's en bedrijfsmiddelen te identificeren die kwetsbaar zijn”, aldus ’t Gilde.

Lees voor meer informatie het blog van Qualys.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

Op jacht naar de heilige graal: Generative AI versus Applied AI

Op jacht naar de heilige graal: Generative AI versus Applied AI

In deze blog gaan we in op de verschillen tussen generative AI en applied AI. Wat zijn nu eigenlijk de voor-en nadelen van generative AI en wanneer kan je beter kiezen voor applied AI? Het zal je niet verbazen: niet elke omgeving is geschikt voor generative AI.

Orange Cyberdefense waarschuwt voor kritieke kwetsbaarheid in ReCrystallize Server

Orange Cyberdefense waarschuwt voor kritieke kwetsbaarheid in ReCrystallize Server

Orange Cyberdefense heeft kritieke kwetsbaarheden in ReCrystallize Server ontdekt. Deze kwetsbaarheden maken het voor onbevoegden mogelijk om op afstand en zonder authenticatie toegang tot getroffen systemen te krijgen.