Qualys ontdekt ernstige kwetsbaarheid in alle Linux-distributies

Qualys-280210

Beveiligingsonderzoekers van Qualys waarschuwen voor een kwetsbaarheid die zij ontdekten in pkexec van Polkit, een programma dat in vrijwel alle Linux-distributies te vinden is. Hierdoor kunnen alle gebruikers zich voordoen als een 'rootgebruiker', iemand die alle rechten heeft om acties uit te voeren op een Linux-systeem. De onderzoekers hebben inmiddels aangetoond dat deze truc werkt.

“We blijven elke nieuwe ernstige kwetsbaarheid een “wake-up call” noemen, maar dat heeft er alleen maar toe geleid dat we met z'n allen de sluimerknop hebben ingedrukt”, zegt Chantal ’t Gilde, managing director Benelux & Nordics van Qualys. “In dit tijdperk van Log4Shell, SolarWinds, MSFT Exchange, en ga zo maar door, is het essentieel dat kwetsbaarheden op verantwoorde wijze worden gemeld en, gezien de ernst ervan, onmiddellijk worden gepatcht en ingeperkt”.

Volgens de onderzoekers van Qualys zit deze specifieke kwetsbaarheid al vanaf het eerste begin in de Linux-software en is bovendien gemakkelijk uit te buiten. Daarom publiceert het Qualys Research Team geen technische beschrijving van de bug. “De onderzoekers hebben de kwetsbaarheid echter onafhankelijk van elkaar kunnen verifiëren en de rechten als rootgebruiker kunnen krijgen bij standaardinstallaties van Ubuntu, Debian, Fedora en CentOS”, zegt ‘t Gilde. “Andere Linux-distributies zijn waarschijnlijk net zo kwetsbaar voor misbruik.”

Risicobeperking

Gezien de omvang van risico dat deze bug met zich meebrengt voor zowel Linux- als niet-Linux-besturingssystemen, raadt Qualys gebruikers aan onmiddellijk patches voor deze kwetsbaarheid toe te passen. “Bestaande klanten van Qualys kunnen in de knowledgebase over kwetsbaarheden zoeken naar CVE-2021-4034 om alle QID's en bedrijfsmiddelen te identificeren die kwetsbaar zijn”, aldus ’t Gilde.

Lees voor meer informatie het blog van Qualys.

Meer over
Lees ook
Cyberscams tijdens de feestdagen

Cyberscams tijdens de feestdagen

Nu het feestdagenseizoen nadert, breekt ook het seizoen voor cyberscams aan. Cybercriminelen profiteren van de vrijgevigheid van de mens tijdens deze dagen. Extra alertheid is daarom nog belangrijker. Hier is een vooruitblik op de trucs en trends die zich mogelijk verder ontwikkelen in het winterse dreigingslandschap.

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan de Microsoft Security Copilot Partner Private Preview. Microsoft selecteerde Qualys vanwege de lange ervaring die het bedrijf heeft met de beveiligingsoplossingen, de medewerking die het verleent aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en de hechte relatie.

VNG selecteert Orange Cyberdefense voor MDR-dienstverlening

VNG selecteert Orange Cyberdefense voor MDR-dienstverlening

Orange Cyberdefense heeft de aanbesteding gewonnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor het leveren van Monitoring, Detectie & Respons (MDR)-dienstverlening. Met deze strategische samenwerking helpt Orange Cyberdefense de gemeenten hun digitale weerbaarheid te vergroten en cyberdreigingen effectief te detecteren en te bestrijden.