ProtonMail haalt 200.000 dollar op in slechts enkele dagen tijd

Protonmail, dat een veilige NSA-proof e-maildienst wil opzetten, is enorm populair. De start-up heeft in slechts enkele dagen tijd via crowdfunding maar liefst 200.000 dollar opgehaald. Dit is twee keer zoveel als het bedrag waar Protonmail op mikte.

De e-maildienst is bedoeld om meekijkende ogen van bijvoorbeeld inlichtingendiensten als de NSA buiten de deur te houden. ProtonMail is daarom beveiligd met end-to-end-encryption. Hierbij blijven e-mailberichten versleuteld vanaf de machine van de verzenden tot op de machine van de ontvanger. Alleen de verzender of ontvanger van een bericht zijn dus in staat deze te ontsleutelen. De encryptie wordt standaard uitgevoerd, zodat ieder verzonden e-mailbericht beveiligd is.

ProtonMail kan mails niet inzien

Om zeker te stellen dat ProtonMail nooit door een inlichtingendienst kan worden gedwongen inzage te geven in versleuteld e-mailverkeer is de dienst zo ingericht dat de beheerders geen mogelijkheid hebben de encryptie te kraken. Ook met een rechterlijk bevel is ProtonMail dus niet in staat specifieke e-mailberichten te verstrekken. De servers staan daarnaast in Zwitserland.

Gebruikers kunnen bij ProtonMail een gratis account aanmaken om veilig te kunnen e-mailen. Het is ook mogelijk een betaald account te nemen, dat is voorzien van 1GB aan opslagruimte. Daarnaast krijgen betaalde gebruikers eerder toegang tot nieuwe features dan gratis gebruikers.

Crowdfundingproject

Het crowdfundingproject rond ProtonMail loopt overigens nog bijna een maand. Het is dan ook goed mogelijk dat het opgehaalde bedrag de komende tijd blijft oplopen.

Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1