ProtonMail haalt 200.000 dollar op in slechts enkele dagen tijd

Protonmail, dat een veilige NSA-proof e-maildienst wil opzetten, is enorm populair. De start-up heeft in slechts enkele dagen tijd via crowdfunding maar liefst 200.000 dollar opgehaald. Dit is twee keer zoveel als het bedrag waar Protonmail op mikte.

De e-maildienst is bedoeld om meekijkende ogen van bijvoorbeeld inlichtingendiensten als de NSA buiten de deur te houden. ProtonMail is daarom beveiligd met end-to-end-encryption. Hierbij blijven e-mailberichten versleuteld vanaf de machine van de verzenden tot op de machine van de ontvanger. Alleen de verzender of ontvanger van een bericht zijn dus in staat deze te ontsleutelen. De encryptie wordt standaard uitgevoerd, zodat ieder verzonden e-mailbericht beveiligd is.

ProtonMail kan mails niet inzien

Om zeker te stellen dat ProtonMail nooit door een inlichtingendienst kan worden gedwongen inzage te geven in versleuteld e-mailverkeer is de dienst zo ingericht dat de beheerders geen mogelijkheid hebben de encryptie te kraken. Ook met een rechterlijk bevel is ProtonMail dus niet in staat specifieke e-mailberichten te verstrekken. De servers staan daarnaast in Zwitserland.

Gebruikers kunnen bij ProtonMail een gratis account aanmaken om veilig te kunnen e-mailen. Het is ook mogelijk een betaald account te nemen, dat is voorzien van 1GB aan opslagruimte. Daarnaast krijgen betaalde gebruikers eerder toegang tot nieuwe features dan gratis gebruikers.

Crowdfundingproject

Het crowdfundingproject rond ProtonMail loopt overigens nog bijna een maand. Het is dan ook goed mogelijk dat het opgehaalde bedrag de komende tijd blijft oplopen.

Lees ook
Google versleutelt interne communicatie van Gmail

Google versleutelt interne communicatie van Gmail

Google maakt bekend de beveiliging van zijn e-maildienst Gmail te hebben verbeterd. De communicatie tussen servers van Gmail is voortaan versleuteld, waardoor onderschepte communicatie niet langer kan worden ingezien. Onthullingen van Edward Snowden toonde vorig jaar aan dat de Amerikaanse inlichtingendienst communicatie tussen datacenters van gro1

WhatsApp-berichten blijken eenvoudig gestolen te kunnen worden

WhatsApp-berichten blijken eenvoudig gestolen te kunnen worden

De populaire chatapplicatie WhatsApp, die onlangs is overgenomen door Facebook, bevat een ernstig beveiligingslek. Andere Android-apps kunnen de berichtendatabase van WhatsApp stelen, waarna deze in handen komt van aanvallers. WhatsApp slaat berichten versleuteld in zijn berichtendatabase op. Het feit dat de database in handen valt van hackers zou1

Defensie koopt Zweedse beveiligde telefoons

Defensie koopt Zweedse beveiligde telefoons

Het ministerie van Defensie koopt een onbekend aantal beveiligde telefoons van het Zweedse bedrijf Sectra. Het gaat om de Sectra Tiger 7401, dat zowel spraak- als datacommunicatie beschermt tegen afluisteren. Ook heeft defensie een optie genomen op een app die sms- en telefoonverkeer kan versleutelen. Defensie overweegt de Panthon-app aan te schaf1