Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

data-freeimages-malkowitch

De privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers zijn via internet toegankelijk geweest. Dit was mogelijk door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash.

Dit meldt RTL Nieuws op basis van een tipgever. Deze geeft aan het lek al maanden geleden te hebben aangekaart bij de softwareleverancier, maar dat het lek niet is gedicht. RTL Z controleerde het lek en kon de gegevens van minstens 400 mensen inzien. Inmiddels is het lek gedicht.

URL wijzigen

Het probleem bevond zich in de online portaal van AutoCash, waar autodealers klanten met een krediet kunnen beheren. Na ingelogd te zijn op dit portaal kunnen kwaadwillenden door cijfers in de URL te wijzigen privégegevens inzien van andere personen die bij het platform zijn geregistreerd.

Door het lek waren ondermeer de maandelijkse krediet- of leasekosten en het IBAN-rekeningnummers, evenals de volledige naam, het woonadres en het telefoonnummers van personen in te zien. Daarnaast werd bij een deel van de klanten ook het netto maandsalaris, de hoogte van de huur of hypotheek en of zij alimentatie betalen getoond.

Melding bij Autoriteit Persoonsgegevens

AutoCash is onderdeel van Volkswagen Pon Financial Services, een samenwerking tussen Volkswagen en de Nederlandse auto-importeur Pon. Een woordvoerder van Volkswagen Pon Financial Services bevestigt aan RTL Nieuws dat het datalek inmiddels is gedicht en melding wordt gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf zegt te betreuren dat RTL ons op het datalek heeft moeten wijzen en zegt de bescherming van klantgegevens aan te scherpen.

Meer over
Lees ook
SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

Kaspersky’s privacy-voorspellingen voor 2021: Gedragsanalyses, dataverzameling en hardhandig optreden van de overheid tegen encryptie

Kaspersky voorspellingen op het gebied van privacy in 2021. Eén van deze uitdagingen is de grote afstand tussen de verschillende belanghebbenden: verkopers van elke omvang zullen steeds meer diverse gegevens gaan verzamelen; terwijl regeringen reageren met nieuwe regelgeving; en gebruikers beginnen privacy te zien als een waarde-propositie waarvoo1

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie realiseren we ons allemaal hoe belangrijk het is over de juiste communicatietools te beschikken om contact met elkaar te blijven houden. Nu we ons steeds meer bewust worden van onze privacyrechten en hier meer waarde aan hechten, letten we echter ook meer op de gebruiksvoorwaarden