Phishingaanval uit naam van de Rijksoverheid

phishing2

De Nederlandse overheid waarschuwt voor een phishingaanval die uit naam van de Rijksoverheid wordt verzonden. Ontvangers worden naar phishingwebsites gelokt, waar cybercriminelen hen proberen te overtuigen gegevens voor internetbankieren af te staan.

De waarschuwing is uitgezonden via Waarschuwingsdienst, een dienst waarmee de overheid burgers kan waarschuwen voor dreigingen. De e-mail heeft de afzender 'RIJKSOVERHEID' en lijkt verzonden van het e-mailadres beveiligdeupdate@rijksoverheid.nl. De onderwerpregel van de e-mail luidt: 'Let op! Voorkom non-actiefzetting van uw account'

Account op non-actief

Cybercriminelen waarschuwen doelwitten in de e-mail dat hun account voor internetbankieren binnenkort op non-actief wordt gezet. De e-mail lijkt ontvangers door te verwijzen naar websites van Nederlandse banken. In werkelijkheid zijn deze websites nep en gaat het om phishingsites. Op dit moment worden de banken ING, SNS Bank en Rabobank in de e-mail genoemd. Waarschuwingsdienst waarschuwt echter ook voor andere varianten van de e-mail waarin wellicht andere banken worden genoemd.

Wie de e-mail ontvangt doet er dus verstandig aan niet op eventuele links te klikken en in ieder geval geen gegevens in te vullen op deze websites. De e-mail kan het best zo snel mogelijk worden verwijderd.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.