Phishingaanval uit naam van de Rijksoverheid

phishing2

De Nederlandse overheid waarschuwt voor een phishingaanval die uit naam van de Rijksoverheid wordt verzonden. Ontvangers worden naar phishingwebsites gelokt, waar cybercriminelen hen proberen te overtuigen gegevens voor internetbankieren af te staan.

De waarschuwing is uitgezonden via Waarschuwingsdienst, een dienst waarmee de overheid burgers kan waarschuwen voor dreigingen. De e-mail heeft de afzender 'RIJKSOVERHEID' en lijkt verzonden van het e-mailadres beveiligdeupdate@rijksoverheid.nl. De onderwerpregel van de e-mail luidt: 'Let op! Voorkom non-actiefzetting van uw account'

Account op non-actief

Cybercriminelen waarschuwen doelwitten in de e-mail dat hun account voor internetbankieren binnenkort op non-actief wordt gezet. De e-mail lijkt ontvangers door te verwijzen naar websites van Nederlandse banken. In werkelijkheid zijn deze websites nep en gaat het om phishingsites. Op dit moment worden de banken ING, SNS Bank en Rabobank in de e-mail genoemd. Waarschuwingsdienst waarschuwt echter ook voor andere varianten van de e-mail waarin wellicht andere banken worden genoemd.

Wie de e-mail ontvangt doet er dus verstandig aan niet op eventuele links te klikken en in ieder geval geen gegevens in te vullen op deze websites. De e-mail kan het best zo snel mogelijk worden verwijderd.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.