Ouders hebben onvoldoende IT-kennis om cyberpesten tegen te gaan

Ruim de helft van de ouders (54%) heeft geen idee of hun kind slachtoffer is van cyberpesten. Het ontbreekt ouders aan voldoende kennis van hedendaagse communicatiemiddelen om gevaren op internet te signaleren en kinderen hiertegen te beschermen.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van beveiligingsexpert ESET. Cyberpesten op internet is schering en inslag, en vormt een toenemende bedreiging voor vooral kinderen. Het gaat dan om roddel en achterklap, maar ook om intimideren, bedreigen en chanteren via een computer of mobiele telefoon.

Wie spreek je aan?

De onderzoekers vroegen ouders wie ze erop aanspreken als hun kind wordt gepest op internet. 70% geeft aan zich te zullen richten tot de betreffende website. 45% van de ouders wil in gesprek gaan met de school en 38% is van plan contact op te nemen met de cyberpesten zelf. ESET formuleerde op basis van dit onderzoek zeven gouden regels voor online veiligheid:

  • Geüpdatete antivirus- en beveiligingssoftware is een absolute noodzaak.
  • Zorg voor een actueel besturingssysteem en geüpdatete applicaties.
  • Wees waakzaam en check de internetactiviteiten van kinderen: stel een wachtwoord in en laat kinderen alleen op internet surfen op momenten waarop een ouder zelf regelmatig de vinger aan de pols kan houden. Stel duidelijke regels over het gebruik van de computer.
  • Informeer kinderen over internet en privacy: laat ze nooit persoonlijke gegevens sturen aan vreemden op het web en/of via sociale netwerken.
  • Zet de webcamera standaard uit, of plak hem af. De camera is door criminelen en vreemden eenvoudig te misbruiken. Software die mensen toegang geeft tot de webcam zonder dat je dat weet, is eenvoudig te vinden op internet. Laat kinderen de webcam alleen gebruiken voor communicatie met bekenden en familie.
  • Check de instellingen op de social media-accounts van het kind. Als hij of zij informatie deelt met ‘iedereen’ of ‘vrienden van vrienden’, dan is er geen enkele controle over de gegevens die het kind deelt via dat platform.
  • Informatie die je op internet deelt, gaat nooit verloren. Ook als je een bewuste foto of zelfs de gehele app verwijdert, blijft de informatie altijd beschikbaar voor de gehele wereld. Kinderen en ouders moeten daarom leren om twee keer na te denken voor ze besluiten persoonlijke informatie te delen via internet.

“De meest actuele cijfers over cyberpesten in Nederland zijn van 2012. Toen berekende het CBS dat ruim tien procent van de jongeren tussen de vijftien en achttien jaar in Nederland wel eens is gepest op internet“, zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET. “Maar drie jaar is een lange tijd als het gaat om moderne technologie. De cijfers zouden nu wel eens alarmerend kunnen zijn voor Nederland.”

Meer over
Lees ook
Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke we1