15,5% van de .nl-websites is voorzien van SSL-certificaat

ssl-2890762_960_720-pixabay-Tumisu

15,5% van de unieke websites op het topleveldomein .nl is voorzien van een SSL-certificaat. In totaal gaat het om 500.000 Nederlandse websites.

Dit blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het topleveldomein .nl telt in totaal 3,6 miljoen unieke websites. In 757.000 van de gevallen gaat het om een zakelijke website en in 80.000 gevallen om een webshop.  Van de zakelijke websites zijn 225.000 stuks voorzien van een SSL-certificaat, wat neerkomt op 30%. Onder webshops ligt dit percentage op 59%; 47.000 webshops maken gebruik van een SSL-certificaat. SIDN stelt datiedere webshop of zakelijke website van een SSL-certificaat zou moeten zijn voorzien en er dus ruimte is voor verbetering.

Drie varianten SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn beschikbaar in drie varianten: op basis van domeinvalidatie, op basis van organisatievalidatie en op basis van uitgebreide validatie. Bij SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie wordt alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd op basis van WHOIS-gegevens. Door het ontbreken van bedrijfsinformatie is dit type certificaat volgens SIN vooral geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar de identiteit van de website is minder belangrijk.

Naast SSL-certificaten op basis van domeinvalidatie zijn er ook SSL-certificaten op basis van organisatievalidatie beschikbaar. Dit certificaat controleert niet alleen de domeinnaamhouder, maar ook de bedrijfsgegevens aan de hand van data van de Kamer van Koophandel. Deze gegevens zijn voor websitebezoekers via het certificaat inzichtelijk. Een SSL-certificaat op basis van uitgebreide validatie vermeldt alle bedrijfsgegevens, die grondig zijn gecontroleerd aan de hand van gegevens van de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt bij dit certificaat ook de webshopeigenaar gevalideerd als aanvrager van het certificaat. Alleen bij dit uitgebreidere SSL-certificaat wordt naast het groene slotje in de adresbalk ook de bedrijfsnaam in het groen weergegeven.

De meeste .nl-websites die gebruik maken van SSL zijn voorzien van een SSL-certificaat op basis van domeinvalidatie. De andere twee vormen komen relatief weinig voor.

Lees ook
Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vertrouwen...

Verwachte toename van HTTPS in 2018 gerealiseerd

Verwachte toename van HTTPS in 2018 gerealiseerd

Er is een hoop gebeurd het afgelopen jaar, zowel op de internationale SSL markt als bij Xolphin. Qua SSL gebruik was 2018 een keerpunt: voor het eerst zijn er wereldwijd meer beveiligde dan onbeveiligde websites. Begin vorig jaar was de verwachting dat het gebruik van HTTPS een grote vlucht zou gaan nemen, en het gebruik van veilige verbindingen definitief...

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber lanceert de nieuwste encryptietechniek

Eurofiber biedt zijn klanten WDM Encrypted aan. Deze encryptietechniek zorgt ervoor dat data tijdens het transport over glasvezel niet afgetapt kan worden. De bekendmaking vond plaats op de InfoSecurity beurs in Utrecht. De Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS laat zien dat grote organisaties bovengemiddeld vaak getroffen worden door cyberaanvallen,...