Opnieuw malware ontdekt van Italiaanse Hacking Team

spionage

Opnieuw is malware ontdekt die vermoedelijk is ontwikkeld door het Italiaanse Hacking Team. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden en opsporingsinstanties, waaronder regimes die het minder nauw nemen met mensenrechten.

De malware is gericht op OS X en ontdekt door beveiligingsonderzoeker Pedro Vilaca. Het gaat om een dropper, malware die is ontwikkeld om andere malware te downloaden en installeren. De dropper haalt het Remote Control System van Hacking Team op en installeert deze op een geïnfecteerde machine. Deze geeft klanten van Hacking Team de mogelijkheid machines op afstand over te nemen.

Niet erg vernieuwend

De kwaadaardige software lijkt volgens Vilaca veel op malware van Hacking Team die al eerder is ontdekt. De code van de malware is echter aangepast zodat deze niet door antivirus- en beveiligingssoftware wordt opgemerkt.

Hacking Team werd vorig jaar gehackt, waarbij 400GB aan data uitlekte. Uit publicaties over deze data blijkt onder andere dat het bedrijf zaken doet met Saudi-Arabië en Egypte. Ook bleek het bedrijf ondanks zijn achtergrond zijn beveiliging niet op orde te hebben en zelfs basale beveiligingsadviezen in de wind te slaan.

Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.