Opnieuw malware ontdekt van Italiaanse Hacking Team

spionage

Opnieuw is malware ontdekt die vermoedelijk is ontwikkeld door het Italiaanse Hacking Team. Dit bedrijf verkoopt spionagesoftware aan overheden en opsporingsinstanties, waaronder regimes die het minder nauw nemen met mensenrechten.

De malware is gericht op OS X en ontdekt door beveiligingsonderzoeker Pedro Vilaca. Het gaat om een dropper, malware die is ontwikkeld om andere malware te downloaden en installeren. De dropper haalt het Remote Control System van Hacking Team op en installeert deze op een geïnfecteerde machine. Deze geeft klanten van Hacking Team de mogelijkheid machines op afstand over te nemen.

Niet erg vernieuwend

De kwaadaardige software lijkt volgens Vilaca veel op malware van Hacking Team die al eerder is ontdekt. De code van de malware is echter aangepast zodat deze niet door antivirus- en beveiligingssoftware wordt opgemerkt.

Hacking Team werd vorig jaar gehackt, waarbij 400GB aan data uitlekte. Uit publicaties over deze data blijkt onder andere dat het bedrijf zaken doet met Saudi-Arabië en Egypte. Ook bleek het bedrijf ondanks zijn achtergrond zijn beveiliging niet op orde te hebben en zelfs basale beveiligingsadviezen in de wind te slaan.

Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1