Ook e-mail valt voortaan onder het briefgeheim

rp_email.png

Alle vormen van communicatie zijn voortaan grondwettelijk beschermd, inclusief elektronische communicatie. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt in artikel 13 van de grondwet vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim.

Dit staat in het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet waarmee de Rijksministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De wetswijziging vloeit voort uit de kabinetsreactie op een advies van de staatscommissie Grondwet.

Techniekonafhankelijke formulering

Het begrip 'telegraaf' is verouderd. In het nieuwe voorstel is bewust gekozen voor de techniekonafhankelijke formulering 'brief- en telecommunicatiegeheim', waardoor de wet ook van toepassing moet zijn op alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen. Denk hierbij aan e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media.

De wijziging van de grondwet heeft tot gevolg dat de overheid de inhoud van communicatie niet mag inkijken, ongeacht het middel waarmee deze communicatie is verzonden. Politie of inlichtingendiensten houden overigens wel de mogelijkheid toegang te krijgen tot deze communicatie, maar hier is wel toestemming van een bevoegde autoriteit voor nodig.

 
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1