Ook e-mail valt voortaan onder het briefgeheim

rp_email.png

Alle vormen van communicatie zijn voortaan grondwettelijk beschermd, inclusief elektronische communicatie. Het brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt in artikel 13 van de grondwet vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim.

Dit staat in het voorstel tot wijziging van artikel 13 van de Grondwet waarmee de Rijksministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister-president Rutte, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De wetswijziging vloeit voort uit de kabinetsreactie op een advies van de staatscommissie Grondwet.

Techniekonafhankelijke formulering

Het begrip 'telegraaf' is verouderd. In het nieuwe voorstel is bewust gekozen voor de techniekonafhankelijke formulering 'brief- en telecommunicatiegeheim', waardoor de wet ook van toepassing moet zijn op alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen. Denk hierbij aan e-mail, telefoonverkeer via internet en besloten communicatie via sociale media.

De wijziging van de grondwet heeft tot gevolg dat de overheid de inhoud van communicatie niet mag inkijken, ongeacht het middel waarmee deze communicatie is verzonden. Politie of inlichtingendiensten houden overigens wel de mogelijkheid toegang te krijgen tot deze communicatie, maar hier is wel toestemming van een bevoegde autoriteit voor nodig.

 
Lees ook
CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech Introduceert Cyber Shield

CaptureTech, een vooraanstaand IT-bedrijf met een specialisatie in logistiek, security en ICT-diensten, kondigt vandaag de lancering aan van CaptureTech Cyber Shield, een flexibel en uitgebreid pakket van cybersecurity-diensten specifiek ontworpen voor organisaties met logistieke processen.

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Als leverancier, sinds 2009, van Secure Managed File oplossingen levert SCOS te Hoofddorp nu tevens Syncplicity (voorheen onderdeel van Axway). Syncplicity is een service voor het delen en synchroniseren van bestanden die is ontwikkeld door Syncplicity Inc. Met de service kunnen gebruikers onderling bestanden opslaan en synchroniseren. Het onderst1

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Ernstige kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC

Softwarebedrijf Citrix heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor kwetsbaarheden in NetScaler Gateway en NetScaler ADC, die vroeger bekend stonden als Citrix Gateway en Citrix ADC. Eén van de kwetsbaarheden, met kenmerk CVE-2023-4966, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 9,4. Dit betekent dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid g1