Onderzoekers manipuleren medische implantaten via beveiligingsgaten

hartslag-hart-freeimages-wolf-friedmann

Tientallen medische implantaten van een bekende producent blijken kwetsbaar te zijn voor cyberaanvallen. Het gaat onder andere om pacemakers voor hartpatiënten en insulinepompen voor diabetespatiënten.

Dit melden onderzoekers van de KU Leuven in een interview met De Tijd. Het gaat om medische apparatuur die via een draadloze verbinding kunnen worden geprogrammeerd. Door deze verbinding te kraken is het mogelijk de werking van de apparatuur te manipuleren. Zo is het onder andere mogelijk bij een insulinepomp de dosis te wijzigen. Dit is niet zonder risico; de onderzoekers waarschuwen dat dit in het slechtste geval tot dodelijke slachtoffers kan leiden.

Tot nu toe zijn er overigens geen incidenten bekend waarbij aanvallers daadwerkelijk medische apparatuur hebben gemanipuleerd met behulp van deze kwetsbaarheden. Om te voorkomen dat aanvallers misbruik maken van de problemen is niet bekend gemaakt van welke fabrikant de apparatuur afkomstig is.

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.