OM: ‘Miljoenen euro’s tekort voor effectieve aanpak cybercrime’

euros

Het Openbaar Ministerie (OM) komt miljoenen euro’s tekort om cybercrime effectief te kunnen aanpakken. Allerlei vormen van cybercrime worden op dit moment niet aangepakt door het ontbreken van deskundige capaciteit.

Dit blijkt uit een interne notitie van het OM die in handen is van de Telegraaf. “Het OM functioneert in alle opzichten aan de randen van zijn prestatievermogen”, aldus het OM in de notitie. “Door gebrek aan deskundige capaciteit worden allerlei vormen van cybercrime niet altijd aangepakt.”

Steeds meer slachtoffers

De aanpak van cybercrime is volgens het OM van groot belang, aangezien deze vorm van misdaad steeds meer slachtoffers maakt. Inmiddels zouden meer mensen slachtoffer worden van cybercrime dan van fietsendiefstal. Daarnaast wordt cybercriminaliteit steeds vaker onderdeel van klassieke vormen van misdaad.

SP-Kamerlid Van Nispen wijst erop dat Van Der Steur van Veiligheid en Justitie vorig jaar nog 15 miljoen euro toezegde voor het OM. Door allerlei financiële tegenvallers zou hiervan onder de streep slechts één miljoen euro uiteindelijk bij het OM terecht zijn gekomen. Hierover is Van Nispen boos. Het Kamerlid wil daarom op basis van de uitgelekte notitie vragen stellen aan minister Van der Steur.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1