OM: ‘Miljoenen euro’s tekort voor effectieve aanpak cybercrime’

euros

Het Openbaar Ministerie (OM) komt miljoenen euro’s tekort om cybercrime effectief te kunnen aanpakken. Allerlei vormen van cybercrime worden op dit moment niet aangepakt door het ontbreken van deskundige capaciteit.

Dit blijkt uit een interne notitie van het OM die in handen is van de Telegraaf. “Het OM functioneert in alle opzichten aan de randen van zijn prestatievermogen”, aldus het OM in de notitie. “Door gebrek aan deskundige capaciteit worden allerlei vormen van cybercrime niet altijd aangepakt.”

Steeds meer slachtoffers

De aanpak van cybercrime is volgens het OM van groot belang, aangezien deze vorm van misdaad steeds meer slachtoffers maakt. Inmiddels zouden meer mensen slachtoffer worden van cybercrime dan van fietsendiefstal. Daarnaast wordt cybercriminaliteit steeds vaker onderdeel van klassieke vormen van misdaad.

SP-Kamerlid Van Nispen wijst erop dat Van Der Steur van Veiligheid en Justitie vorig jaar nog 15 miljoen euro toezegde voor het OM. Door allerlei financiële tegenvallers zou hiervan onder de streep slechts één miljoen euro uiteindelijk bij het OM terecht zijn gekomen. Hierover is Van Nispen boos. Het Kamerlid wil daarom op basis van de uitgelekte notitie vragen stellen aan minister Van der Steur.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1