OM eist tot drie jaar celstraf voor phishingcampagne

handboeien-klein

Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tot drie jaar tegen drie mannen en twee vrouwen die verdacht worden van grootschalige phishing acties. Met de acties zou de groep gegevens voor internetbankieren in handen hebben willen krijgen. De vijf verdachten worden in verdacht gebracht met 85 zaken, waarbij in totaal meer dan 400.000 euro werd gestolen.

De groep, die vanuit Amsterdam opereerden, ging worden de officier van justitie zeer professioneel te werk. Zowel particulieren als bedrijven waren doelwit van de groep. Slachtoffers ontvingen eerst een e-mail waarin hen werd gevraagd bepaalde gegevens te verstrekken in verband met de introductie van een nieuw systeem. In deze e-mail wordt ook aangekondigd dat de bank contact op neemt met het slachtoffer.

Gebeld door de bank

Vervolgens werden slachtoffers opgebeld door een vrouw, die zich voordeed als een medewerkster van de bank. Zij vroeg gericht naar de rekeninghouder, wat bij veel slachtoffers vertrouwen wekten. In het gesprek vroeg de vrouw slachtoffers bankcodes te verstrekken. Met deze codes logde de bende vervolgens razendsnel in, en schreef geld over naar zogeheten ‘katvangers’.

De politie wist een aantal mobiele nummers te achterhalen die de verdachten gebruikten om slachtoffers te benaderen. Deze nummers zijn afgeluisterd tijdens het onderzoek. Daarnaast is een observatieteam ingezet. Als bewijs werden onder andere sms-berichten en verkeersgegevens van de mobiele telefoons verzameld. Zo ontdekten de politie dat alle gesprekken vanaf één locatie werden gevoerd: de woning van een 28-jarige verdacht uit Amsterdam.

Uitspraak

De rechter doet op 15 juli uitspraak in de rechtszaak.

Lees ook
Proofpoint: TA402  duikt op in phishing campagnes

Proofpoint: TA402 duikt op in phishing campagnes

Cybersecuritybedrijf, Proofpoint, publiceert onderzoek over nieuwe activiteiten van TA402, een Advanced Persistent Threat (APT-) groep uit het Midden-Oosten.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1