OM eist tot drie jaar celstraf voor phishingcampagne

handboeien-klein

Het Openbaar Ministerie (OM) eist gevangenisstraffen tot drie jaar tegen drie mannen en twee vrouwen die verdacht worden van grootschalige phishing acties. Met de acties zou de groep gegevens voor internetbankieren in handen hebben willen krijgen. De vijf verdachten worden in verdacht gebracht met 85 zaken, waarbij in totaal meer dan 400.000 euro werd gestolen.

De groep, die vanuit Amsterdam opereerden, ging worden de officier van justitie zeer professioneel te werk. Zowel particulieren als bedrijven waren doelwit van de groep. Slachtoffers ontvingen eerst een e-mail waarin hen werd gevraagd bepaalde gegevens te verstrekken in verband met de introductie van een nieuw systeem. In deze e-mail wordt ook aangekondigd dat de bank contact op neemt met het slachtoffer.

Gebeld door de bank

Vervolgens werden slachtoffers opgebeld door een vrouw, die zich voordeed als een medewerkster van de bank. Zij vroeg gericht naar de rekeninghouder, wat bij veel slachtoffers vertrouwen wekten. In het gesprek vroeg de vrouw slachtoffers bankcodes te verstrekken. Met deze codes logde de bende vervolgens razendsnel in, en schreef geld over naar zogeheten ‘katvangers’.

De politie wist een aantal mobiele nummers te achterhalen die de verdachten gebruikten om slachtoffers te benaderen. Deze nummers zijn afgeluisterd tijdens het onderzoek. Daarnaast is een observatieteam ingezet. Als bewijs werden onder andere sms-berichten en verkeersgegevens van de mobiele telefoons verzameld. Zo ontdekten de politie dat alle gesprekken vanaf één locatie werden gevoerd: de woning van een 28-jarige verdacht uit Amsterdam.

Uitspraak

De rechter doet op 15 juli uitspraak in de rechtszaak.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt